Glas Javnosti

Prosečna plata u Hrvatskoj 1.248 evra

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Prosečna mesečna isplaćena neto plata za februar po zaposlenom u Hrvatskoj bila je 1.248 evra, što je u odnosu na isti mesec 2023. nominalno više za 12,8 posto, a realno za 8,4 odsto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS) u Zagrebu.

Prema podacima DZS, medijalna neto plata za februar iznosila je 1.044 evra, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od toga.

Najviša prosečna mesečna neto plata po zaposlenom za taj period isplaćena je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda u iznosu od 2.823 evra, a najniža u proizvodnji odeće – 837 evra, javila je agencija Hina.


S obzirom da je medijalna neto plata za februar manja od prosečne neto plate – za 204 evra, to znači da je više građana imalo platu ispod proseka, od onih kojima je isplaćeno više od prosečne plate.

Prema podacima DZS, krajem marta ove godine u Hrvatskoj je bilo 1,64 miliona zaposlenih, što je za 0,7 posto više nego u februaru i 1,7 posto više nego u martu prošle godine, uz stopu nezaposlenosti od 6,2 odsto.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR