Glas Javnosti

Hrvatska: Kažnjen trgovinski lanac, prodavali su sok štetan po zdravlje

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Kazna je simbnolična, ali služi kao upozorenje.

Poznati hrvatski trgovinski lanac proglašen je krivim i kažnjen je zbog toga što je prodavao hranu štetnu za zdravlje ljudi.

U ovonedeljnoj presudi u kojoj stoji kako je sanitarna inspekcija u Koprivnici kontrolisala supermarket Plodine i njihovo skladište i utvrdila kako su “stavili na tržište zdravstveno neispravnu hranu, odnosno hranu štetnu za zdravlje ljudi“, prenosi Seebiz.

Reč je o soku „Fruity Sensation 100 % jabuka, 1L, najbolje upotrebiti do: 11. januara 2025. godine, L1934G1, Stavlja na tržište RH: Plodine“, piše Danica.hr.


Službenom analizom soka od jabuke u ovlašćenoj laboratoriji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar lani u junu je utvrđena veća količina patulina od dopuštene. Patulin je, inače, vrlo čest sastojak u prirodnim sokovima od jabuke.

– Dakle, Plodine su stavile na tržište zdravstveno neispravnu hranu koja sadrži kontaminate koji prelaze najveće dopuštene količine prema propisima kojima se uređuje područje kontaminata – navodi se u presudi.

Plodine su kažnjene s 2.400 evra, a odgovorna osoba u kompaniji mora da plati 600 evra kazne. Moraju da podmire i po 30 evra prekršajnih troškova. Presuda je nepravosnažna.

Patulin se ubraja u mikotoksine, a proizvode ga određene vrste plesni. Dokazano je toksičan za mnoge žive organizme, a simptomi akutne toksičnosti su uznemirenost, u nekim slučajevima grčevi, otežano disanje, kongestija pluća, edem i ulceracija, hiperemija i distenzija gastrointestinalnog trakta.

Kod subakutne i subkronične toksičnosti najčešći simptomi su poremećaji u gastrointestinalnom traktu s pojavom ulceracija, nadutosti i krvarenja, a pri visokim dozama i promene u funkciji bubrega, ističu u Hrvatskoj agenciji za hranu

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR