Glas Javnosti

U FARMACEUTSKOJ KOMPANIJI NESTAŠICA LEKOVA ZA SMIRENJE: Ogromna potrošnja

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Najveća hrvatska farmaceutska kompanija prijavila je nestašicu poznatog leka za smirenje, i to zbog neočekivano povećane potrošnje, navode u kompaniji iz Rijeke.

Kako navode u riječkoj firmi „Jadran galenska laboratorija“, došlo je do nestašice leka Temelor 2,5 mg tablete, koji sadrži aktivnu supstancu lorazepam. Razlog je neočekivano povećana potražnja, a leka neće biti na tržištu do 25. marta , navode u JGL-u.


Lorazepam je lek koji ublažava teskobu i koristi se za kratkotrajno ublažavanje ovog stanja, kao i za lečenje problema sa spavanjem izazvanih teskobom.

Nešto ranije i farmaceutska kompanija Sandoz prijavila je nestašicu leka Sanval 10 mg filmom obložene tablete, 20 i 30 tableta u blisteru, čija aktivna supstanca je zolpidemtartarat. Zbog problema u proizvodnji ovog leka u Hrvatskoj neće biti do kraja aprila.


Sanval pripada grupi lekova koji se zovu hipnotici. Deluje na mozak i pomaže kod spavanja. Koristi se za kratkoročno lečenje poteškoća sa spavanjem kod odraslih.

Kad je reč o lekovima koji deluju na nervni sistem, najveću potrošnju imaju Vukovarsko-sremska (270) i Koprivničko-križevačka županija (267 definisanih dnevnih doza na hiljadu stanovnika).


U vrhu su još virovitički (265) i bjelovarski kraj (239).

Najmanje lekova za nerve u Hrvatskoj troše u jadranskim županijama, pre svega istarskom, splitskom i dubrovačkom kraju.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR