Glas Javnosti

DODIK: Srbi ne žele sukob već da spreče ukidanje Srpske

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da "guranje" rezolucije o Srebrenici u UN očigledno pokazuje da su Bošnjaci sa podmuklom namerom da zloupotrebe institucionalni okvir BiH, krenuli preko svojih ljudi u UN da još jednom na grub način okarakterišu Srbe kao narod i da im nametnu težinu istorijske odgovornosti.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da Srbi ne žele nikakve sukobe sa Bošnjacima, kako to priziva Islamska zajednica, nego samo žele da se oslobode stega koje oni nameću u pokušaju da podjarme srpski narod i da ga kazne ukidanjem Republike Srpske.

"Naravno, genocid u Srebrenici se nije desio, jer da jeste, on ne bi bio stalno potenciran od onih koji sa Bošnjacima rade tu vrstu ujdurme. Činjenica da se politički u to upetljala Islamska zajednica govori o tome koliko oni u suštini ne žele BiH u kojoj bi gradili mir i suživot i pomirenje, nego onu u kojoj bi nešto raščišćavali", istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da će Srbi svojim aktivnostima jasno reći da ne vide način da mogu sa Bošnjacima da žive u zajedničkoj državi, jer je to nešto što apsolutno nema istorijsku perspektivu, niti može dati bilo kakvu garanciju.


"A, nakon svega ovoga i zloupotreba koje čine, koristeći zajedničke institucije kao svoje, ignorišući procedure u Predsedništvu BiH i drugim mestima – apsolutno je jasno da je njihova stvarna namera dovesti do beznađa mogućnost da BiH funkcioniše i da zato krive nekoga drugog ", ocenio je Dodik.

Predsednik Srpske je napomenuo da će zato Srpska u svom parlamentu doneti sve odluke koje su vezane za izveštaje Međunarodne komisije za Srebrenicu, koja je jasno rekla da se nije desio genocid i na taj način će republičke institucije biti obavezane na postupanje u budućnosti.

"Dakle, sve ovo što oni čine je ipak jedan trajni obračun sa Srbima i oni savršeno dobro znaju da genocida, kao po definiciji predviđenog događaja sa namerom da se eliminišu svi pripadnici jedne etničke grupe, apsolutno nije bilo. Ali, oni su prihvatili da operu namere, prije svega, tamo nekih zapadnih sila i njima je godilo da to urade", ukazao je Dodik.

Dodik je podsetio da je oko Srebrenice sve spekulativno, od ponašanja tadašnjeg predsednika SDA Alije Izetbegovića, njegovog dogovora sa tadašnjim predsednikom SAD Bilom Klintonom, ponašanje tadašnjeg vojnog vrha Srebrenice, koji je otišao, a prije toga napao, kako bi izašao iz zone koja se štitila.


"To je bila zona zaštita UN, trebala je da bude demilitarizovana. A, tek kad je počeo događaj 1995. godine oni su tražili demilitarizaciju, što govori o tome da se nisu poštovali međunarodne akte, a sada bi okrivljavali samo i isključivo Srbe", pojasnio je Dodik.

On je napomenuo da nijedan Srbin nema razloga da veruje u dobre namere bošnjačke političke elite, pa ni Islamske zajednice, jer oni žele samo da prodube taj jaz i uspevaju u tome.

"Taj jaz je širok i dubok i on ne može da bude saniran. Nakon ovoga Srbi nemaju šta da traže, mi moramo jasno da kažemo da ne želimo da budemo u BiH sa Bošnjacima i da je najbolji način da se mi tu razgraničimo i da svako živi u svojoj zemlji", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je ponovio da Srbi ne žele nikakve sukobe sa Bošnjacima, kako to priziva Islamska zajednica, i da to nije tačno.

"Mi želimo da se oslobodimo stega koje oni nameću u pokušaju da podjarme naš narod i da ga kazne ukidanjem Republike Srpske, a onda i iseljavanjem sa tih prostora kako bi oni, navodno, gospodarili čitavom BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio da oni, naravno, nemaju potencijal za tako nešto.


"Oni to ne mogu da urade, ne znaju, nisu državotvoran narod. Da jesu, ne bi njima upravljali stranci. Oni nemaju karakter da naprave državu. Ne mogu da naprave ni ono što perspektivno kontrolišu svojima, kamoli da prave nešto drugim narodima i to najbolje pokazuje njihovo stalno insistiranje na tome da se drugi kazne, a da se oni veličaju kao neki dobrotvorci, što je neistina", rekao je Dodik.

Dodik je podsetio da su bošnjački predstavnici u prošlosti, u okviru Handžar divizije, kao i ustaškog pokreta kojem je pripadao značajan broj muslimana iz Sarajeva, za vreme ustaške okupacije, odnosno postojanja NDH, tri gradonačelnika muslimana su bila na čelu Sarajeva i prognali su sve Srbe iz tog grada, otpremili značajan konvoj od više od 3.000 muškaraca prema Jasenovcu, kojima se kasnije gubi svaki trag.

On je naglasio da je, u isto vreme Ruanda, koja je susponzor tog akta, u isto vreme kada je trajao građanski rat u BiH, imala eliminaciju više od 950.000 pripadnika jednog naroda od strane drugog.

"I to nije sinonim – to je nešto sasvim drugo i oni sada peru svoj savest, kao što i Nemačka želi da opere svoju iz Drugog svetskog rata gde je pobila nekoliko desetina miliona ljudi", rekao je Dodik i podsetio da je od toga samo šest miliona Jevreja, 26 miliona Rusa i drugih naroda Sovjetskog saveza je poginulo, a Srba i naroda na ovim prostorima je stradalo više od 1,5 miliona.

Dodik je rekao da su to sve stvari koje se sada na ovaj način žele pokriti.


"Zamislite, jednu Srebrenicu, koja nije ni definisana i nema ni konsenzusa o tom, oni pokušavaju da naprave sinonimom", naveo je Dodik.

On je napomenuo da, bez obzira na sve, to za Srbe neće ništa značiti operativno – jer neće ništa od svega toga primenjivati.

"Odbićemo svaku vrstu nametanja bilo kakvog rešenja u tom pogledu. Srebrenica je izmišljena, ona nije genocid, ona jeste veliki zločin. Srbi su pružali priliku da se to razjasni. Čak je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio na tom prostoru i jedva izvukao živu glavu. Ni do dan danas nema osude onih vinovnika koji su to učinili", rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je sve vezano za Srebrenicu spekulativno, te naveo da su i sudske presude u Hagu, na koji se oni pozivaju, u stvari sudske presude za pojedince, a ne za bilo kakvu grupu.

"I ne mogu na taj način, ako su to pojedinci, nikad pojedinac nije sam uradio genocid. Hitler je sa čitavom mašinerijom nacističke Nemačke načinio genocid. Sve su to promašaji koji se pokušavaju ovde nama nametnuti kao jedna mora za budućnost. Srbi moraju da budu svesni", poručio je Dodik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR