Glas Javnosti

DODIK: Ukoliko Šmit interveniše u vezi imovine, PROGLAŠAVAMO NEZAVISNOST!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Nelegalni Šmit je, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces, doveo ga do potpunog zastoja i namerava da kroz zakon o imovini još više zakomplikuje situaciju, ocenio je predsednik Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u Parizu informisao francuske senatore da Kristijan Šmit pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Šmit bude intervenisao u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

Dodik je zahvalio toj grupi senatora, iz različitih političkih partija, kako navodi, jer su želeli da čuju o situaciji, napomenuvši da će uskoro doći u BiH i tamo razgovarati "sa drugim faktorima".

"Izneli smo svoje vizure i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane s intervencionizmom i da se stranci povuku. Senatore sam informisao o stanju u Srpskoj i BiH, ali i na Balkanu, i uveren sam da ću ovom posetom ostvariti željeni efekat. Moj stav je bio - budite objektivni. Mi nismo došli ovde da tražimo navijanje po bilo kom osnovu", naveo je Dodik na Iksu.


Predsednik RS je istakao da je izneo već poznate stavove Republike Srpske, a to je "da je nelegalni Šmit, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namerava da kroz zakon o imovini još više zakomplikuje situaciju".

"Rekli smo da je neprihvatljiva intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci. Republika Srpska će, ukoliko se to ne desi, doneti svoje zakone i nastaviće dalje u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom BiH, koji predviđa da CIK sprovodi samo izbore za članove Predsedništva BiH i Predstavnički dom PS BiH", naglasio je Dodik.

Dodik je naglasio da Francuska ima pozitivnu ulogu u pogledu situacije u BiH i da je poznato da je u procesu međunarodnog pregovaranja u vezi sa Šmitovom namerom da donese poslednje odluke, bila protiv.


"Republika Srpska to ceni. To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove", zaključio je Dodik.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR