Glas Javnosti

NOVA PRAVILA U SPLITU: Ko se šeta ulicom u kupaćem kostimu – plaća 150 evra

Okruženje
Autor: Glas javnosti

S prvim danom ove godine, u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu, u kojoj su za prekršitelje propisane veće kazne, pa se može očekivati da ovog leta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima jer im, ako ih ulovi komunalni redar, sledi kazna od 150 evra.

Ista kazna od 150 evra je propisana za one koji piju alkohol na javnim mestima, a kazna za šetanje psa bez povoca je u skladu s odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i iznosi 66,36 evra za fizičku osobu.

Splićane i njihove goste na ulicama će nadzirati 21 komunalni redar, a u zgradi gradske uprave na poziv će čekati još njih 12, piše N1.


Grad Dubrovnik od avgusta 2020. ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle godine su komunalnim redarima platili kazne od oko 130 evra.

Nova splitska odluka o komunalnom redu donesena je na poslednjoj sednici Gradskog veća u 2022. godini, a stupila je na snagu s novom godinom.

Reč je, kako kaže komunalni redar Josip Gabelica, o sveobuhvatnijoj, preciznijoj i rigoroznijoj odluci o novčanom kažnjavanju prekršitelja u odnosu na prošlu, a namera je bila da se uvede red u celom gradu, posebno na području kulturno-istorijskog gradskog jezgra (zona A).

Komunalnom odlukom uveden je novi koncept propisanih zabrana koje se odnose isključivo na zonu A, koja ima posebnu zaštitu i na odredbe koje se odnose na područje celog grada.

Kao i u prošloj odluci, zabranjeno je postavljati bankomate i automate na površini javne namene, ali, kako ističe Gabelica, novom odlukom je, za razliku od prošle, omogućeno da kažnjavanje sprovedu komunalni redari.

Po novoj odluci o komunalnom redu, osoba koja bude zatečena kako pije alkohol na javnoj površini platiće 150 evra kazne, a isto toliko moraće da izdvoji i osoba koja se bude šetala polugola po gradu.

Od bitnih izmena uvedena je i zabrana postavljanja elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata u zoni A, što znači da se na tim mestima ne mogu koristiti zvučnicima i pojačalima. Kako stoji u odluci, dopušteno je izvođenje muzike uživo bez elektroakustičkih uređaja.


Ko se ne bude pridržavao tog pravila, biće kažnjen sa 1.320 evra, odgovorna osoba sa 300 evra, a fizička osoba sa 260.

Za fizičke osobe najviše je kazni u iznosu od 150 evra, a za one teže prekršaje propisane su kazne od 300 evra.

Suncobrani i tende bež boje i bez reklama

Precizirana je i oprema terasa ugostiteljskih objekata koja se može postaviti, pa tako više neće moći da bude ljuljaški, kauča i fotelja koje nisu u skladu s urbanom opremom, a tende i suncobrani moraju da budu neutralne bež boje i bez reklama.

Novost je i da na javnoj površini oni koji nude fast food ne mogu da imaju stolove i stolice, a u centru grada je zabranjeno turistima nuditi razne usluge, kao što je bio slučaj prošlih sezona, kada su restorani nudili jelovnike.

Deo terasa na Narodnom trgu, kultnoj Pjaci se smanjio, a dve su uklonjene.

Do sada je uklonjeno i 20 bankomata u zoni A, kao i nekoliko kioska, a uklanjanje još traje.


Novom odlukom o komunalnom redu kažnjavaće se i mnogi drugi prekršaji, bacanje otpada u prirodu, zauzimanje površine javne namene bez odobrenja, ostavljanje vozila bez registarskih oznaka na površini javne namene i kampovanje na mestima koja za to nisu predviđena.

„Novom odlukom o komunalnom redu nastojalo se da se obuhvate sve situacije koje predstavljaju ili potencijalno predstavljaju kršenje komunalnog reda, uništavanje komunalne infrastrukture, uništavanje javnih zelenih površina ili prljanje površina javne namene, tako da komunalno redarstvo ima mogućnosti da kazni sve prekršaje i rešenjem vrati površinu u prvobitno stanje. Želelo se da se preciznije definiše i postupanje vezano za zonu A, kako bi se komunalni red brže i efikasnije održavao“, zaključio je Gabelica.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR