Glas Javnosti

BRAVO ZA BEOGRAD! Aerodromi u Beogradu i Splitu među najprometijima u Evropi

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Aerodromi u Beogradu i Splitu, jedini sa prostora bivše Jugoslavije, našli su se među 80 najprometnijih u Evropi u avgustu ove godine, kao i među prvih 100 za osam meseci ove godine, prema Međunarodnom evropskom savetu aerodroma (ACI), preneo je portal Exyuaviation.com. Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je, sa ukupno 717.050 putnika u avgustu, bio na 68. mestu ispred aerodrome na Malti, u Tirani

Tokom osam meseci ove godine, beogradski aerodrom je zadržao poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji sa 3.572.011 prevezenih putnika, zauzimajući 77. mesto u Evropi.

Bio je ispred aerodroma u Rigi, Tirani i Belfastu, a iza aerodroma u Solunu, Larnaki i Malti. Aerodrom u Splitu se u avgustu pozicionirao kao 77. najprometniji sa 625.622 putnika, a bio je ispred aerodrome u Tuluzu, Santoriniju i Torinu, a odmah iza aerodrome u Bordou, Ajndhovenu i Nantu.


Splitski aerodrom je ušao i u top 100 sa 2.147.203 putnika, koje je opslužio od januara do avgusta ove godine.

Glavni aerodrom u Istanbulu je za osam meseci ove godine bio najprometniji u Evropi, sa više 41 milion putnika, a slede londonski „Hitrou“, pariski „Šarl de Gol“, te aerodromi u Amsterdamu i Madridu, piše N1.


Međutim, kako je naveo sajt, nijedan od glavnih aerodroma nije dostigao broj putnika koje je uslužio pre izbijanja pandemije koronavirusa, a najbliži je bio onaj u Istanbulu, koji imao 9,7 odsto manji promet nego u istom periodu pre tri godine.

Prvi od većih aerodroma koji je nadmašio svoje rezultate pre pandemije je onaj u Sočiju, koji je zabeležio rast od 79 odsto u odnosu na 2019. godinu, jer je servisirao 8,5 miliona putnika.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR