Glas Javnosti

Nema ponavljanja, Dodik predsednik Srpske

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Lider SNSD Milorad Dodik je novi predsednik Republike Srpske, utvrđeno je nakon ponovnog kontrolnog brojanja glasova za predsednički i potpredsedničke nivoe vlasti.

Izveštaj o ponovljenom brojanju glasova usvojen je na današnjoj sednicik CIK BiH.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mesta za nivo predsednika Republike Srpske.

O svim nepravilnostima koje su utvrđene prilikom ponovnog prebrojavanja obavešteno je Tužilaštvo BiH.

O svim nepravilnostima obaviješteno je Tužilaštvo BiH.



Kako je preneo sarajevski portal Klix, nezadovoljstvo izveštajem je izrazila član CIK Vanja Bjelica Prutina, koja je tražila i odlaganje njegovog usvajanja.

Ona je rekla da je nezadovoljna izveštajem glavnog centra za brojanje koji, kako kaže, u nekim delovima ne daju nikakve odgovore, a smatra da bi pronalaskom nestalih vreća rezultat za potpredsednika RS-a mogao biti drugačiji, prenosi Tanjug.

"Navodi se da je nekompletan materijal sa 62 biračka mesta, nisu dostavljena 23 izvoda sa biračkog spiska. Nedostatak sa ovih mesta ima uticaj na ukupni rezultat u tabeli broj 3 što su neiskorišteni listići, ukupni listići i sl", rekla je ona.

Dodala je i da zakonodavac Izbornog zakona BiH propisuje ponavljanje izbora u slučajevima kada se prilikom ponovnog brojanja ustanove nepravilnosti.

Irena Hadžiabdić, član CIK-a rekla je da izborni proces obilježen nizom manjkavosti koje se uglavnom odnose na manjkavosti tehničke prirode.

„Da li se volja birača prepravljala. U ovim slučajevima nisam videla da nešto ukazuje na to", rekla je Hadžiabdić, prenosi „Nezavisne”



I Ahmet Šantić, član CIK-a rekao je da je volja birača kontrolnim brojanjem utvrđena i da nema razloga da se ne ide ka utvrđivanju rezultata.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao da nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvek.

Ponovno brojanje glasova tražila je opozicija iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uverenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobednica izbora.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR