Glas Javnosti

KOMŠIJE SE OBEZBEDILI NA VREME: Vlada Severne Makedonije zamrzla cene i ograničila izvoz jaja

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Vlada Severne Makedonije "zamrzla" je cene pirinča i kokošijih jaja i obavezala proizvođače jaja da 70 odsto moraju da prodaju na makedonskom tržištu. To je na konferenciji za novinare saopštio premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, navodeći da su cene kokošijih jaja oganičene na nivo od 15. marta i da će te "zamrznute" cene važiti do 30. aprila.

Istakao je da trgovci imaju obavezu da redovno nabavljaju i prodaju jaja u količinama u kojima su nabavljali u januaru i februaru ove godine.

Kovačevski je rekao da je u proteklom periodu utvrđeno značajno povećanje cena pirinča i jaja kao posledica kretanja izvoza i uvoza tih proizvoda i napomenuo da su jaja u Severnoj Makedoniji najjeftinija u regionu, prenosi N1.


„Zbog toga smo pred predstojeće praznike Uskrs i Bajram, kako bi se sprečio eventualni disbalans i nedostatak kokošijih jaja, obavezali proizvođače da najmanje 70 odsto proizvodnje prodaju na domaćem tržištu, a trgovci da nastave da kupuju uobičajene količine koje su kupovali u januaru i februaru“, istakao je Kovačevski.

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši je objasnio da je prosečna cena jaja 15. marta bila 8,5 denara (16,20 dinara), da sada najskuplja mogu da idu do 9,8 denara (18,67), zavisno od veličine i ambalaže.

„Veoma je važno navesti činjenicu da je povećana potražnja za jajima iz naše zemlje. A traže naši susedi kod kojih su cene od 14 centi do 20 centi i više. Što znači da, ako se dozvoli puni izvoz, većina će preusmeriti proizvodnju susedima“, rekao je Bekteši.


Prethodno su odlukama Vlade Severne Makedonije od 16. marta do 31. maja „zamrznute“ cene dela mlečnih proizvoda, na nivou za 15, odnosno 10 odsto nižem nego što su bile 1. marta, a od početka ovog meseca su ograničene i cene belog i polubelog hleba na 33 denara (62,88).

Prema srednjem kursu Narodne banke Severne Makedonije jedan evro vredi 61,7 denara, a jedan srpski dinar 0,5 denara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR