Glas Javnosti

SEVERNA MAKEDONIJA U PREGOVORIMA: Mogućnost za članstvo u EU 2030. godine

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je njegova vlada snažno fokusirana na sprovođenje reformi i "dinamizaciju" pristupnih pregovora da bi Severna Makedonija u 2030. bila potpuno spremna za članstvo u Evropskoj uniji.

On je to rekao na na početku 16. sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Severna Makedonija – EU, koji se održava u Skoplju, na kojem je kopredsdavjući sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

Kovačevski je istakao da je „posle brojnih izazova na putu ka članstvu u EU Severna Makedonija prošle godine, političkom hrabrošću konačno napravila istorijski iskorak i započela pristupne pregovore koji označavaju početak nove kvalitativne faze u odnosima sa EU“, piše N1.


„Potpisali smo prvi zvanični sporazum sa Fronteksom na makedonskom jeziku – zajedno sa ostala 24 zvanična jezika u EU, kao prvi takav zvanični sporazum Severne Makedonije i EU, što je jasna potvrda zaštite naših identitetskih odrednica“, rekao je premijer.

Vlada u Skoplju, kako je rekao, snažno radi na sprovođenju neophodnih reformi, posebno u delu vladavine prava i na unapređenju dobrosusedskih odnosa kroz razvoj dijaloga zasnovanog na međusobnom uvažavanju, u duhu evropskih vrednosti.

„Uz punu posvećenost reformskoj agendi i dinamizaciji pregovaračkog procesa, Vlada je postavila ambiciozan cilj: da Severna Makedonija bude u potpunosti spremna da preuzme obaveze članstva u EU do kraja 2030. godine, kako bi mogla postati članica do početka sledećeg budžetskog perioda Unije“, rekao je Kovačevski.

Ukazao je da je „brutalna invazija Rusije na Ukrajinu duboko promenila geopolitičku realnost“ i „Severna Makedonija se odmah i nedvosmisleno pridružila jednoglasnoj osudi EU i međunarodnih partnera neopravdane i ničim izazvane agresiju na suverenu državu i prema svojim mogućnostima pruža humanitarnu, vojnu i diplomatsku pomoć“.


„Republika Severna Makedonija se pridružila svim restriktivnim merama koje je EU uvela Ruskoj Federaciji, uključujući i one uvedene 2014. godine kao rezultat aneksije Krima, što je dovelo do stopostotnog usklađivanja sa stavovima EU u delu zajedničke spoljne i bezbednosne politike“, rekao je Kovačevski.

Tim korakom Skoplje je, istakao je premijer, ponovo potvrdilo posvećenost evropskim vrednostima i principima spoljne politike EU, potvrđujući partnerstvo sa EU i stratešku evropsku orijentaciju.

Na 16. sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Severna Makedonija – EU u Skoplju, prema najavi, razgovaraće se o pitanjima od značaja za taj proces, kao što su usklađenost sa evropskim propisima, bilateralni odnosi u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i o „aktuelnim pitanjima političkog konteksta u regionu i Evropi“.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 1. aprila 2004. godine, okvir je za ugovornih odnosa do pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR