Glas Javnosti

Koje zemlje traže čuveni zeleni karton za vozilo?

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Ako automobilom krećete put BiH, „zeleni karton“ trenutno nije potreban. Carinici na graničnom prelazu sa BiH, već duže vreme na traže ovaj dokumet, bez koga se granica nije mogla preći.

„Zeleni karton“ nije potreban ni za Crnu Goru, međutim neophodan je za putovanje u Severnu Makedoniju.

Zeleni karton važi do isteka registracije i izdaje ga osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. Od dokumentacije za dobijanje zelenog kartona potrebna je saobraćajna dozvola, dokaz o uplati i polisa obaveznog osiguranja na uvid.




Ukoliko planirate kroz Severnu Makedoniju uz važeći pasoš, vozačku i saobraćajnu dozvolu, potreban vam je i zeleni karton. Ukoliko ga zaboravite, Makedonci vas neće vratiti pod uslovom da ga na granici platite 50 evra, piše Ozon media.

Kroz Makedoniju vam je potrebno da posedujete i evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa, protivpožarni aparat, saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta u Grčku ukoliko granicu prelazi sa jednim roditeljem ili trećim licem.




Ukoliko pak odaberete da putujete kroz Bugarsku, baš kao i kroz Makedoniju, poželjno je da imate zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu.

I važno je znati – nije potreban zeleni karton.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR