Glas Javnosti

I PRED CRNOM GOROM TEŽAK IZBOR: Đukanović će do 19. septembra pokušati da predloži novog mandatara

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Predsednik Crne Gore će najkasnije u roku od 30 dana od dana izglasavanja nepoverenja Vladi, saglasno Ustavom definisanim nadležnostima, pokušati da predloži Skupštini mandatara za sastav Vlade, saopšteno je iz kabineta Mila Đukanovića.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović će najkasnije do 19. septembra pokušati da predloži Skupštini mandatara za sastav nove izvršne vlasti, prenose Vijesti.

To su Vijestima saopštili iz njegovog kabineta, odgovarajući na pitanja da li će predsednik države narednih dana pozvati lidere parlamentarnih partija na konsultacije o formiranju nove vlade i nekome ponuditi mandat.


„Predsednik Crne Gore će pravovremeno, najkasnije u roku od 30 dana od dana izglasavanja nepoverenja 43. Vladi Crne Gore, saglasno Ustavom definisanim nadležnostima, u već poznatoj i utvrđenoj proceduri, pokušati da predloži Skupštini Crne Gore mandatara za sastav Vlade. Rečju, uvažavajući vreme neophodno za ostvarivanje političkog dogovora, novi mandatar biće onaj ko obezbedi neupitnu podršku iskazanu od strane najmanje 41 poslanika, u pokušaju da sastavi novu Vladu“, navodi se u odgovoru iz kabineta Đukanovića.

Vlada Dritana Abazovića srušena je u noći između 19. i 20. avgusta, a za formiranje nove za sada u parlamentu ne postoji potrebna većina. Demokrate ponavljaju da neće s Demokratskom partijom socijalista (DPS), Demokratski front (DF) takođe, dok GP URA i Socijalistička narodna partija (SNP) neće s Demokratama. DPS s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima takođe nema 41 glas za izbor vlade.


U slučaju odsustva parlamentarne većine za izbor nove izvršne vlasti, Đukanoviću ostaje obaveza po Ustavui Crne Gore da raspiše prevremene parlamentarne izbore.

Prema nezvaničnim informacijama, Đukanović će uskoro pozvati lidere parlamentarnih partija na razgovor i predložiti im da, ako ne mogu da se dogovore oko mandatara, raspiše vanredne parlamentarne izbore.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR