Glas Javnosti

Da li znate koje četiri države još uvek nisu priznale Hrvatsku?

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Pedesetak zemlja nikad nije formalo donelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje

Na današnji dan, 15. januara 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Evropske unije, a Nemačka je istog dana uspostavila i diplomatske odnose sa zvaničnim Zagrebom.


Do danas Hrvatsku još nisu priznale četiri zemlje. To su Butan, Liberija, Niger i Tonga. Među zemljama koje su relativno nedavno priznale Hrvatsku su Somalija, koja je to učinila u februaru 2022, a Srednjoafrička Republika i Togo 18. septembra prošle godine.

Pedesetak zemlja nikad nije formalo donelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje.


Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno usedilo posle proglašenja nezavisnosti 25. juna 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija, a međusobno priznanje dveju država usledilo je narednog dana, piše zagrebački Večernji list.

Paralelno je tekao proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, gde su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su priznale Hrvatsku tokom 1991.


Te su države u to doba i same bile tek delomično priznate. Zemlje koje su, kako se navodi, prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Nemačka.

Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija sklopile su Sporazum o normalizaciji odnosa, koji je uključivao uzajamno priznanje, 23. avgusta 1996., a uspostavile su diplomatske odnose 9. septembra iste godine.


Glas javnosti/U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR