Glas Javnosti

VOLIMO FRANCUSKU SAMO ONOLIKO KOLIKO ONA VOLI NAS

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Države „kolektivnog zapada“, a među njima je i francuski režim, Srbiji su u proteklih trideset godina neprestano spočitavale nedostatak demokratije i tržišta. Ispostavilo se da su upravo te države glavni generatori razaranja demokratije i tržišta u Srbiji.

Zbog kršenja ljudskih prava tražimo suspenziju svih ugovora sa francuskim kompanijama, piše dr Duško Kuzović.

Užasne scene nasilja nad građanima Francuske, koje gledamo već nedeljama, ostavile su bez daha većinu stanovnika Srbije. Posebna grupa začuđenih i povređenih su oni građani koji su izgubili članove svojih porodica, rođake i prijatelje tokom bombardovanja SRJ 1999. i višegodišnjih brutalnih sankcija 90-tih godina prošlog veka. U ovu grupu možemo pridružiti i skoro sve građane kojima je uništena ili opljačkana imovina koju su krvavo sticali decenijama. Ko je počinio pomenute zločine? Koalicija u kojoj je jednu od glavnih uloga vodila – Francuska.

Zar je moguće da država, kao što je Francuska, koja nam je godinama jela džigerice kritikujući nas kako u Srbiji nema demokratije, sebi dozvoljava da najpre ignoriše mišljenje ogromnog dela svojih poreskih obveznika. Još strašnije, kada su građani videli da od priče nema vajde, zar je moguće da se država Francuska na tako brutalan način obračunava sa svojim građanima!

Policajci batinama, pendrecima, šok bombama zverski se obračunavaju sa svojim sunarodnicima – upravo onima koji su porezima kupili opremu i oružje kojim ti isti policajci revnosno brane sramotnu manjinu u francuskom društvu?!

Nažalost, francuske kompanije u Srbiji, iz poznatih razloga, dobijaju najveće poslove: aerodrom „Nikola Tesla“, spalionica Vinča, beogradski metro, samo su mali deo civilnih ugovora.

A za potrebe odbrane Srbije od francuskih kompanija režim je kupio rakete „mistral“, a trenutno pregovara o kupovini borbenih aviona „rafal“, mada je ta ista Francuska bila agresor pre nepune dve decenije. Ostaje pitanje šta ćemo činiti ako, za koju godinu, ponovo budemo morali biti na strani svoje domovine, a Francuzi, po običaju, na strani svojih interesa? Skupo plaćeno naoružanje će postati neupotrebljiva gvožđurija? Treba priznati da se na taj način sprečava buduća vlast da nabavi upotrebljivo naoružanje, jer će biti pritisnuta nepovoljnim ugovornim obavezama i dugovima za neupotrebljiva borbena sredstva.

Ispostavlja se da, kada Srbija već nema tajnu službu, da je bolje da su građani Srbije prvi razbili kod „skaj telefona“, a ne francuska tajna služba; prisilili bi režim da razvija našu vojnu industriju, a ne da vadimo iz bedaka industriju Francuske.

Vreme je da se zapitamo, koje posledice po naše društvo može imati saradnja sa državom i kompanijama koje dolaze iz države gde se dešavaju scene tako brutalnog obračuna sa građanima koji se demokratski ne slažu sa politikom vlasti? Šta će biti sa našom državom i narodom ukoliko ne udovoljimo francuskim zahtevima i željama? Da li će i nas tretirati kao što tretiraju svoje građane? Da li će politička, privredna i vojna saradnja sa ovako brutalnim demokratijama smetati našim preduzećima na tržištima trećih zemalja? Kako će našu saradnju gledati države Afrike koje su uništene pljačkom francuskih kolonijalnih trupa i kompanija? 

Saveznik Francuske je automatski neprijatelj velikog broja država (i tržišta) u Africi, Bliskom istoku, Aziji, Južnoj Americi? Naše kompanije veoma lako mogu biti kažnjene gubitkom pristupa potentnim i velikim tržištima!

Dodajem i moralni aspekt problema saradnje sa režimom u Francuskoj: našim novcem iz poslova koje dobijaju u Srbiji, režim u Parizu delom plaća opremu i policajce kojim nehumano tretiraju svoje građane. 

Na sve treba dodati da francuskim kompanijama dajemo javne radove, koji po definiciji služe za razvoj srpskih firmi i zapošljavanje domaće radne snage!? Da jad bude još veći, poslove koje dajemo francuskim kompanijama, višestruko preplaćujemo u odnosu na njihovu realnu vrednost! Sve to pokrivamo kreditnim zaduženjem kod banaka u kojima veliki udeo ima francuski kapital koji ima sve više novca, jer je svet shvatio prevaru! Režim građane Srbije zadužuje i uništava kako bi smirivao socijalnu krizu u – Francuskoj!?

Do sada smo gledali, a nismo hteli da vidimo kako se francuska demokratija ponaša prema ljudskim bićima u Africi. Sada Afrika postaje tržište koje se otvara za strane kompanije, i u toj budućoj podeli neće biti mesta za one koji su ih ubijali, sekli im šake, prodavali kao robove ili im i dalje naplaćuju kolonijali porez.

Države „kolektivnog zapada“, a među njima je i francuski režim, Srbiji su u proteklih trideset godina neprestano spočitavale nedostatak demokratije i tržišta. Ispostavilo se da su upravo te države glavni generatori razaranja demokratije i tržišta u Srbiji, po pravilu kada su njihovi državni interesi u pitanju tj. interesi njihovih kompanija. Čak i uticaj na prostoru Srbije oni su prodavali trećim državama i kompanijama!

Srbija je naučila lekciju i iz sankcija kojim je Francuska godinama ubijala građane i privredu Srbije. Bombardovanjem 1999, koju su nazvali „milosrdni anđeo“ (gle, neviđene ironije i cinizma), ubili su na hiljade građana Srbije (proglasivši ih za „kolateralnu štetu“), i razorili „vojne“ objekte za koje su proglasili bolnice, škole, kuće, stambene zgrade, trafostanice, mostove, puteve, tunele, vodovode, pošte, itd. Mi ne smemo dozvoliti da se takav teror ponovi nigde u Evropi, a upravo ga gledamo u Francuskoj i – ćutimo!

Zbog opasnosti da zbog kršenja ljudskih prava u Francuskoj bude kažnjena Srbija (državni ugled, privreda i građani) treba učiniti sledeće:

  1. Svi agenti i lobisti francuskih službi i države koji deluju u Srbiji (neproverene informacije govore da ih najviše ima u predsedništvu, vladi, ministarstvima i javnim preduzećima) moraju biti pritvoreni ili spojeni sa Francuskom. To neće biti teško, jer je naša policija tu operaciju već uvežbala sa Zlatanovićem i Kneževićem.
  2. Svi ugovori koji se pripremaju između francuskih kompanija sa državom i javnim preduzećima da budu obustavljeni!
  3. Svi potpisani ugovori između države Srbije ili domaćih kompanija sa francuskim kompanijama ili kompanijama u kojima postoje akcionari iz Francuske da budu suspendovani!
  4. Definisati nova poglavlja koja Evropska unija treba da ispuni kao preduslov kako bi se nastavilo dalje pridruživanje Srbije prema EU. Poštovanje ljudskog života je prvenstveni korak, jer ako se Francuska tako brutalno odnosi prema svojim građanima, kako će tretirati građane druge države, posebno Srbije!?

Budima pragmatični kao i francuski režim. Šta Srbija gubi obustavljanjem privredne saradnje sa Francuskom? Domaće kompanije (pa čak i „kontroverzni biznismeni“) preuzele bi poslove koje su velikodušno prepušteni francuskim kompanijama. Koliko novih tržišta bi se takvim postupkom otvorilo za kompanije iz Srbije?

Skrenuo bih pažnju saradnicima okupatora u Srbiji, a posebno onima koji u predsedništvu, vladi, ministarstvima, javnim preduzećima i na ulici zastupaju interese režima iz Pariza, da mana novca kojim ste plaćeni je da moraš da budeš zdrav kako bi ga trošio! Jedini svedoci koji mogu povezati okupatora sa zločinom i žrtvom ste vi!

Dr Duško Kuzović

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR