Glas Javnosti

MAKRON I GNEV GRAĐANA: Rejting francuskog predsednika pao na 26 odsto

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuskog predsednika Emanuela Makrona podržava samo 26 odsto građana, što je njegov najslabiji rejting od 2017. godine, kada je prvi put izabran za šefa države, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete BVA rađene za TV RTL.

U zemlji gde je najavljena reforma penzionog sistema naišla na veliki otpor javnost i proteste, 32 odsto ispitanika ima "pretežno loše" mišljenje o predsedniku, a 41 odsto "veoma loše mišljenje" dok o premijerki Elizabet Born dobro mišljenje ima 27 odsto Francuza.

O Makronu dobro mišljenje ima samo 26 odsto građana, što je isti procenat kao i u vreme krize zbog protesta "žutih prsluka" u oktobru 2018.

Ipak, Makronovo izborno telo mu je i dalje verno: 70 odsto njegovih glasača ima dobru sliku o njemu, navodi RTL.
Prema anketi, 63 odsto Francuza želi da se nastave javne akcije zbog penzione reforme, koja predviđa povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

U aprilu 2022, kada je reizabran za šefa države, 46 odsto Francuza imalo je "dobro mišljenje" o Makronu.
Godinu dana posle, 60 procenata građana ocenjuje da on ima "duboka uverenja", a 43 odsto da je sposoban da donosi odluke.

Ali, samo 13 procenata ga smatra političarem koji je u stanju da postigne okupljanje oko jednog pitanja dok je u aprilu prošle godine to mislilo 28 odsto ispitanika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR