Glas Javnosti

Ruski ambasador u Srbiji o nasilnim planovima Zapada i opozicije: Situacija je veoma krhka

Politika
Autor: Glas javnosti

Glavni cilj Zapada je da izvrši pritisak na Vučića, kako bi on izmenio svoju politiku vezano sa Kosovo i Metohiju i sankcije protiv Rusije

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je situacija u Srbiji krhka i da novogodišnji i božićni praznici mogu biti iskorišćeni za intenziviranje protesta.


- Protesti nisu završeni, biće danas, to je već rečeno. I nastaviće se. Veoma opasan period su prednovogodišnji i novogodišnji božićni (praznici). Ova situacija bi mogla da se iskoristi za neke aktivnije proteste, može se (iskoristiti) za povratak nasilju. Tako da je situacija veoma krhka - rekao ambasador u intervju.

Ambasador je dodao da je, uprkos tome, situacija pod kontrolom vlasti.


Po njegovim rečima, cilj ovih akcija nije smena vlasti, predvođene predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, budući da to koliko ga narod podržava "pokazuje da nije moguće rešiti sve jednim udarcem". 

Na sve to utiče i činjenica da se ovde radi o Balkanu, te ne može a da ne bude jasno koliko bi smena vlasti "obojenom revolucijom" mogla biti opasna". To bi moglo negativno uticati i na sam Zapad, kaže ambasador. - Mislim da nemaju plan da jednim udarcem dođu do smene vlasti u Srbiji. Zašto? Iz nekoliko razloga. Još nije prošlo mnogo vremena od ratova, koji su se ovde dogodili devedesetih godina. Napetost i dalje postoji. Pravog primirja još nema. Drugo - ipak se uzima u obzir realno stanje vlasti - pojašnjava on. 

 

Glavni cilj Zapada je da izvrši pritisak na Vučića, kako bi on izmenio svoju politiku vezano sa Kosovo i Metohiju i sankcije protiv Rusije.

- Planovi Zapada su "dosta jednostavni" - kaže Bocan-Harčenko.


Govoreći o mogućnosti razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je da to sada nije na dnevnom redu, niti se znaju rokovi posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Moskvi.


- Sada ova tema nije zvanično na dnevnom redu, iako kontakti, naravno, postoje. Ja sam 25. decembra posetio Vučića i preneo mu čestitku Vladimira Putina povodom Nove godine i Božića. Ona je bila veoma sadržajna i odražava želju da idemo napred i razvijamo odnose. Srbija je za nas prijateljska, bratska zemlja - rekao je Bocan-Harčenko. 


Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR