Glas Javnosti
posta

VEST POINT SE UNEREDIO

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Namenjeno samo za vojne stručnjake, nikako za ljubitelje pornića i slavne analitičare srpskih televizija na jutarnjim programima.

Vodeći ruski vojno-politički analitičar Vladislav Šurigin šalje novu analizu američke elitne akademije koju Bajden i bajdenovci ne vole da čuju ali, eto, tako je to. Kad nema Sinatre, onda daj šta daš, pa makar i loše vesti za koje niko neće da odgovara. Milion Ukrajinaca, manje više i nije neka šteta.

"Lec go u fensi klozet" misteri "Vestpoinovci"

Iz "Vest Pointa" je uzletela ptičica - selica i doletela u pisaću mašinu velikog Šurigina i tamo je ostavila neki papir. Pitate kako, kako se to zbilo , e sad ćeta da vidite kako je to bilo i šta piše nevidljivim mastilom.Vladislave, zdravo!

Forum veterana Akademije Vest Point nastavlja da raspravlja o situaciji na rusko - ukrajinskom frontu. Moj brat mi je, kao i obično, ljubazno prepisao najzanimljivije argumente. Književno sam obradio njihov „ptičji“ jezik i poslao ga srpskim drugovima.

Spirit of the Desert: ...Sada se suočavamo sa najtežom etapom rata. Ako definišete njegovu suštinu, onda je ovo zombi - zombi rat. Njegova suština je u tome da moramo naterati Ukrajince da se bore do smrti protiv sve većeg neprijatelja, bez ikakvog konačnog cilja, barem do kraja sledeće jeseni.

U stvari, takav rat zahteva bezumne zombije, spremne da se bore i umru samo zato što vide neprijatelja ispred sebe. Ako smo pre godinu dana uspeli da inspirišemo Ukrajince izgledima za vojni poraz Rusije i time im damo snažan podsticaj da se obuče i pripreme za novu fazu rata – veliku ofanzivu na Krim („kontraofanziva “), sada više nema nikakvog podsticaja.


...Čak ni potpuni optimisti u našem štabu više ne vide izglede za uspešnu ofanzivu na Ruse.

...Do kraja proleća nećemo moći ponovo da okupimo tako moćnu militari grupu kao što je ona koju smo sastavili u maju ove godine. Pa čak da učinimo i nemoguće i sastavimo tu veliku grupaciju, više ne možemo računati na uspeh, pošto su ruske snage za to vreme porasle toliko, da su sposobne da preokrenu tok neprijateljstava, a sledećeg proleća će možda, imati i više efektivne rezerve za odbrambene bitke.

Zato moramo da uradimo nemoguće – da ubedimo Ukrajince da se bore i ginu na frontu samo zarad samog rata, koji više nema nikakve ciljeve osim totalne odbrane. Takav rat bi mogao da traje dosta dugo, da su Rusi vodili sveopšti rat uništenja i da se Ukrajinci suočavaju sa perspektivom uništenja, ali Rusi demonstriraju civilizacijski rat, posebno u pozadini neselektivnog rata koji demonstrira izraelska vojska. U ovim uslovima nije moguće obezbediti visoku motivisanost Oružanih snaga Ukrajine i stoga će biti izuzetno teško kontrolisati borbena dejstva Oružanih snaga Ukrajine.

Očigledno je da će sve veći broj Ukrajinaca, ne videći prave ciljeve rata, nastojati da ga okonča po svaku cenu.

...Postoji nekoliko načina i faktora koji mogu „odložiti“ rat na sadašnjem nivou.


Jedna od glavnih je naglo smanjenje gubitaka Oružanih snaga Ukrajine, što će omogućiti formiranje stalnog borbenog jezgra Oružanih snaga Ukrajine, sposobnog za neograničeno vođenje borbenih dejstava. U izvesnoj meri to su sada učinili Rusi, čija operativna vojska trpi gubitke koji ne narušavaju njene parametre kvaliteta, a broj dobrovoljaca i vojnika po ugovoru stalno raste.

...Da bi Oružane snage Ukrajine dostigle isti nivo, potrebno je ne samo smanjiti gubitke na umerene, već i udvostručiti plate ukrajinskog vojnog osoblja, što će izazvati novi priliv dobrovoljaca u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Za ovo nam je potreban novac, koji ćemo morati ponovo da damo za rat bez ikakvog jasnog i za nas razumljivog cilja.

...Glavno je da nekako nadoknadimo ogromnu superiornost Rusa u avionima sa posadom i bespilotnom posadom, koja danas sve više postaje uzrok pogibije ukrajinskih oružanih snaga. Da bi se to uradilo, potrebno je radikalno povećati snabdevanje sistema PVO...

... Imamo osećaj da se priča sa Ukrajinom iscrpila i suštinski i situaciono, i sada će Vašington pokušati da je zamrzne na godinu dana i pusti da je završi sledeća administracija, koja tradicionalno čisti repove od prethodne. Tako je Obama stavio tačku na „Iračku slobodu“, Bajden je stavio tačku na „Enduring Freedom“, sledeći predsednik će stati na kraj ukrajinskom ratu! Smešno je, ako Tramp ovo uradi...

Nemamo komentar. Veterani "Vest Pointa" trenutno čuče ispred klozeta čekajući svoj red da se se dovedu u red .

UREDIO: Vlastimir Šone Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR