Glas Javnosti

TOP 10 RAZLOGA ZAŠTO DECI TREBA ZABRANITI MOBILNI

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Deca su naša budućnost, ali nema budućnosti za decu koja preterano koriste tehnologiju. Hitno je potreban zajednički napor da se smanji količina tehnologije u dečjim životima.

Američka pedijatrijska akademija i Kanadsko udruženje za pedijatriju preporučuju da se deca do druge godine uopšte ne izlažu tehnologiji, da od 3. do 5. godine to bude najviše jedan sat dnevno, a od 6 do 18 godina ne više od dva sata dnevno.

Sluša li iko ove preporuke? Uglavnom ne, pošto istraživanja pokazuju da se ove „doze” izlaganja tehnologiji prekoračuju i po 4–5 puta. Prenosivi uređaji poput telefona, tableta i konzola za igre samo su ubrzali „ekranizaciju” detinjstva, piše Marija Stajić.

Kao pedijatrijski terapeut i autorka knjige „Virtuelno dete”, Kris Rouan pozvala je roditelje, nastavnike i nadležne institucije da zabrane upotrebu prenosivih tehničkih uređaja do dvanaeste godine. U prilog ovome, Rouanova je navela 10 argumenata zasnovanih na naučnim istraživanjima:

1. Uticaj na razvoj mozga

Do napunjene druge godine života, mozak deteta treba da se utrostruči i nastavlja da se neprekidno razvija do 21. godine. Rani razvoj mozga uslovljen je podsticajima iz okruženja, ili manjkom nadražaja. Preterana izloženost tehnološkim uređajima (telefoni, internet, Ajpedi, televizija) negativno utiče na funkcionisanje mozga i izaziva nedostatak pažnje, usporen razvoj kognitivnih sposobnosti, otežano učenje, povećanu impulsivnost i smanjenu sposobnost samokontrole (napade besa).

2. Usporen razvoj

Upotreba tehnologije ograničava kretanje i usporava razvoj. Svako treće dete danas polazi u školu sa zaostatkom u razvoju, što se loše odražava na opismenjavanje i akademsko postignuće. Fizička aktivnost poboljšava pažnju i sposobnost učenja. Korišćenje tehnologije pre 12. godine od presudnog je uticaja na razvoj deteta i njegovu sposobnost za učenje.

3. Epidemija gojaznosti

Gledanje televizije i igranje video-igrica u korelaciji je s gojaznošću kod dece. Deca kojoj je dozvoljeno da gledaju TV ili igraju igrice u svojoj sobi 30% češće imaju prekomernu telesnu težinu, a trećina gojazne dece dobije dijabetes. Takođe su izloženi povećanom riziku od srčanih bolesti koje skraćuju život. Zbog gojaznosti, generacija rođena u 21. veku možda će biti prva u kojoj mnoga deca neće nadživeti svoje roditelje.

4. Nedostatak sna

Tri četvrtine roditelja dozvoljava deci upotrebu tehnologije u dečjoj sobi, a 60% njih nema uvid u to kako i koliko deca koriste tehnologiju. Usled toga,  u tri četvrtine slučajeva deca od 9 do 10 godina su toliko neispavana da im se to odražava na ocene u školi.

5. Mentalne bolesti

Preterana upotreba tehnologije dovodi se u vezu s porastom depresije i anksioznosti kod dece, sindromom poremećaja pažnje, teškoćama s vezivanjem, autizmom, bipolarnim poremećajem i drugim problemima u ponašanju. Svako šesto dete u Kanadi ima dijagnozu mentalnog poremećaja, a mnoga su na opasnim lekovima.
Agresivnost

Nasilje u medijima dovodi do nasilja među decom. Mala deca sve više su izložena prikazima fizičkog i seksualnog nasilja u medijima. Igrica Grand Theft Auto V prikazuje eksplicitni seks, ubistva, silovanja, zlostavljanje i sakaćenje, a to čine i mnogi filmovi i emisije.

6. Agresivnost
Nasilje u medijima dovodi do nasilja među decom. Mala deca sve više su izložena prikazima fizičkog i seksualnog nasilja u medijima. Igrica Grand Theft Auto V prikazuje eksplicitni seks, ubistva, silovanja, zlostavljanje i sakaćenje, a to čine i mnogi filmovi i emisije.

7. Digitalna demencija

Zbog toga što utiču na mozak da „gasi” nervne puteve koji vode u čeoni korteks, brzi medijski sadržaji doprinose poremećaju pažnje, lošijoj koncentraciji i otežanom pamćenju.
8. Zavisnost

Kako se roditelji sve više vezuju za tehnologiju, tako se i sve više udaljavaju od dece. U nedostatku vezanosti za roditelje, deca se okreću tehnološkim spravama i postaju zavisnici. Svako jedanaesto dete uzrasta između 8 i 18 godina zavisno je od tehnologije.

9. Zračenje

U maju 2011. godine Svetska zdravstvena organizacija označila je mobilne telefone i ostale bežične elektronske naprave kao „potencijalno kancerogene” (rizik kategorije 2B). Deca su osetljivija na ove rizike jer se njihov mozak i imuni sistem još razvija. U međuvremenu su se pojavile preporuke da se kategorija rizika preinači u 2A, što znači „verovatno kancerogeno”.

10. Neodrživost

Način na koji današnja deca odrastaju i obrazuju se uz tehnologiju više nije održiv. Deca su naša budućnost, ali nema budućnosti za decu koja preterano koriste tehnologiju. Hitno je potreban zajednički napor da se smanji količina tehnologije u dečjim životima.

Sledeće preporuke za korišćenje tehnologije kod dece napisali su Kris Rouan (autorka teksta), dr Endru Duan, neuronaučnik i autor knjige „Navučeni na igrice” i dr Hilari Keš, direktorka Programa za oporavak od internet-zavisnosti, uz doprinos Američke pedijatrijske akademije i Kanadskog udruženja pedijatara:

IFN/Srbinaokup

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR