Glas Javnosti

MILIJANA BALETIĆ: I kud si ti, prijatelju, navro da budeš najbolji na planeti, a Srbin?!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

E, ako se išta od ovoga tvoga hapšenja i maltretiranja po Australiji, Nole, može u plus računat, to je tvoj doprinos ponovnom vraćanju u život i sećanje na davno zatvoreni Haški tribunal!

Ma, prosto me neka nostalgija u’vati – kad sam videla kako si posle zatočeništva dospeo do sudnice?! Nekako mi oni procesi vezanih Srba pred tribunalom – bez tebe – i nisu nešto ni bili kompletni!
A, vala – i što je mnogo, mnogo je! Pehar za peharom, pobeda za pobedom – udri, udri, udri… – pa, dokle, čoveče?! Imaš li ti mere, pobogu brate!? ‘Oćeš li ti da zapadnjake kap strefi! Da ih bez opaljenog metka poubijaš! Pa, gde ti je, bre, duša?!

Doprinos glancanju sujete


I kud si ti, prijatelju, navro da budeš najbolji na planeti, a Srbin?!

Pa, je li ti ikad iko rekao da tvoj sport odavno više nije sport? Da ti, na primer, prašinjariš sa reketom tu u domaćim okvirima, to bi moglo njima čak da bude i simpatično. Ono, kao jedan Srbin nešto pokušava da se petlja u sport – predodređen samo za njihovu „elitnu“ rasu (?!) – e, to bi bila prava mera i tvoj doprinos glancanju njihove sujete. A, ti udario – stat’ ne znaš!

I, šta si ti sad mislio, da ćeš proći kao izuzetak?! Nema, prijatelju – koju god su bitku sa nama gubili – „ispravljali“ su joj rezultat za zelenim stolom! Ovu sa tobom „šteluju“ hapšenjem, tamnicom i sudom?!

Bogami, kako si se zaigrao – tačno sam znala gde ćeš završit’!

Međutim, ako ovde igde ima nekakvoga plusa – to je tvoj doprinos ponovnom vraćanju u život i sećanje na davno zatvoreni Haški tribunal! Ma, prosto me neka nostalgija u’vati – kad sam videla kako si posle hapšenja i zatočeništva dospeo do sudnice! Nekako mi oni procesi vezanih Srba pred tribunalom – bez tebe – i nisu ni bili nešto kompletni! No, na svu sreću, evo i tebe?!

Bravo, zapadnjaci! Ču’, našao se Nole da ih u udruženom zločinačkom poduhvatu tuče reketom i ubija – i to po njihovim terenima širom planete – genocidni stvor jedan!
Ja molim da se sva ova terminologija, baš ovako, ovim redosledom i Noletu spakuje, čisto ono da ne izlazimo iz fazona! Ja to i očekujem! Pa, to su jedne uređene, demokratske države, koje izgiboše za pravom i pravdom?!

Doručak iz predostrožnosti 

I, šta si ti očekivao (?) – kao oni se tu nešto neće snaći! Kao – faliće im zakona, propisa i vremena da sprovedu zamišljeno! Pa, oni te godinama čekaju! Imali su se kad spremit’! I „ćeku“ su ti propisno zacrtali i spakovali?! Prvo su ti dali sve papire da uđeš u Australiju, jer – kako da te u’apse i strpaju u pritvor, ako im ne dođeš na noge! A kad si im već 5. januara sleteo na aerodrom i dopao šaka, onda su rekli, puj pike ne važi – u ćorku, prijatelju, i to među migrante?! Oduzeli ti pasoš, lična dokumenta, stvari, pertle, kaiš i – doručak?! Doručak iz predostrožnosti – da se slučajno ne zamakneš s doručkom, pa onda oni još ispadnu krivi?!

I, nije to ćorka, to je ćorka na kvadrat – em ćorka, em ćorka za tvoj Božić?! E, to se zove „gejm“! Šta si mislio! Dosta si ti njima, druškane, potezao tri prsta ispred nosa, krstio se njima po njihovim terenima i okretao pogledom prema Svevišnjem u nebo – i odlazio kući sa peharom u rukama! Red je da sad oni malo uživaju?!
A, još i ono tvoje: oni tebe kamenom – ti njih hlebom! Oni tebe mržnjom – ti njih ljubavlju! Pa, znaš li ti išta drugo, kumim te Bogom, no naopako i kontra zapadnjačkim trendovima! I, ‘ajde da je to jednom – no otkad si na taj put zakoračio, ti ne znaš nego onako kako ih najviše zaboli! A, ono kad je čitava Australija pre dve godine u požarima gorela – pa je ti lično svojim novcima iz svoga džepa gasio i spasavao – tek to ti nikad neće oprostiti!

Samo ti udri tako – pa evo na kraju si naterao nevinu Australiju da ti objasni, šta je to sve što ti zapadnjaci ne praštaju! Bože dragi! E, da mi je neko reka’ da će oni nama ovako otvoreno prsnut, verovala ne bi’!

Posle 5 dana maltretiranja srpskog i svetskog tenisera broj jedan – Novaka Đokovića, u pritvoru u Melburnu, 10. januara je konačno izveden pred sud. Sudija Entoni Keli konstatovao je da ima uredne sve papire, posle čega je poništio odluku Federalne vlade o deportaciji i ukidanju vize, koju je nazvao nerazumnom, te naložio da se Noletu isplate sudski troškovi, vrati pasoš i sva oduzeta lična dokumenta i stvari.

Nije lako biti majstor u pokvarenjaštvu

Međutim, to što je pobedio na sudu – tu nije kraj?! Njegova sudbina je predata u šake ministra za imigraciju Aleksa Hoka. On ima zadnju – diskreciono pravo da svakog trenutka može odlučiti da mu vizu ukine?! Prvo su rekli da to pravo mora iskoristit u roku od 24 časa od donete presude, a kad ti časovi istekoše – migracioni ministar nadležan za „migranta“ Noleta – produži rok na samo njemu znano vreme?! Što je i razumno. Treba izvesti – da Nole ne pobedi – a da ispadne sve po pravdi i zakonu?! Nije to mali zalogaj!

Uostalom, kad je Hok video kako je on odma’ nakon izrečene presude zapucao pravac na teren s reketom u ruci i udario u pripremu za 17. januar, kad i počinje Australijan open, jedan od 4 najveća turnira u godini – odlučio je da se ne zamajava s rokovima?!

Treba rastegnuti što duže – držati tenziju, stres, neizvesnost – pa, ako mu i dozvole da zaigra, da bude toliko izmučen – ne bi li ga, napokon, pobedili?! A, ne da im tamo odnese i desetu pobedu zaredom i još osvoji 21. grend slem titulu po redu i tako iz izjednačenja prestigne i Federera i Nadala!
Ministar ti tu sad najviše radi na „izoštravanju oka“! Jer, ako Noleta i puste da igra, pa procene da će odneti pobedu – ima odma’ da utrči u po’ meča na teren, digne svoju ruku pravde i zvekne odluku: „Stoj! Odlučio sam – nemaš vizu“?!

Bravo! E, ne da ste ga smislili nego, kapa dole! Aj’ ti – nije da je, baš, ni tako lako biti majstor u pokvarenjaštvu!

Ma, znaš šta, Nole, kad sve stavimo na vagu – za sve si ovo ti kriv! To što su oni od tebe izdržali svih ovih godina, malo bi ko moga’! Ovo je ništa – pri onome mučenju koje ti njima priređuješ! Treba se ovde malo zapitat’ i kako je njihovoj duši (?!) – ili, bolje, ipak, da ne pominjem dušu kad su oni u pitanju?! Neka, za svaki slučaj, ovaj deo što se njih tiče – bude bez duše! Ono, čisto istine radi!

Milijana Baletić, portal Hronograf

BONUS VIDEO: SANDA RAŠKOVIĆ - IVIĆ: NAŠ ZDRAVSTVENI SISTEM BAGUJE!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR