Glas Javnosti

SRAM VAS BILO! Prestanite da vređate zdrav razum seljaka, jer NISMO SVI AGRARNI BIZGOVI i PARTIOKRATSKI KULACI!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Sram vas bilo predsednice vlade Ana Brnabić i potpredsedniče vlade i ministre Branislave Nedimoviću.

Od dolaska na vlast režim SNS + SPS je višestruko uništavao srpske poljoprivrednike:

Prvo, ministar poljoprivrede Goran Knežević je u avgustu 2012-te izdao nalog da se jednom SMS porukom u istom danu otpusti 1.658 diplomiranih inženjera poljoprivrede ( a za državnog sekretara u ministarstvu poljoprivrede je kasnije postavljen član SNS koji je bio čitač vodomera!?) koji su, posle testiranja, izabrani da budu asistenati savetodavaca i trebali su da posle rada na određeno vreme i praktičnog osposobljavanja na terenu da polažu ispit za licencu poljoprivrednih savetodavca.

Time je poljoprivredna savetodavna i stručna služba ostala kadrovski onesposobljena, jer je u tom pogledu Srbija kadrovski za 4-6 puta u lošijem položaju od hrvatske poljoprivredne savetodavne službe, odnosno za 10-12 puta od Kmetijske pospešilne službe Slovenije - u zavisnosti da li upoređenje vrši prema jednom od tri uporedna pokazatelja  ( 1. obradiva površina; 2. broj uslovnih grla stoke i 3. broj porodičnih poljoprivrednih gazdinstava).


Drugo, isključili su iz sistema subvencija površine državnog poljoprivrednog zemljišta koje su porodična poljoprivredna gazdinstva uzimala pod zakup.

Treće, smanjili su subvencije za biljnu proizvodnju na sopstveno ili od drugih privatnih vlasnika zakupljeno zemljište sa 100 na 20 hektara ili za pet puta.

Četvrto, na smanjenu površinu za koju se daju subvencije za biljnu proizvodnju (do 20 ha obradivog zemljišta) smanjene su subvencije sa 12.000 na 4.000 dinara/ha ili za tri puta.

Peto, za razliku od režima Slobodana Miloševića kada su poljoprivrednici dobijali bonove za besplatnih 50 litara dizel goriva po hektaru, režim SNS + SPS je samo dve godine "darivao" srpske seljake sa minornih 1.200 dinara/ha na ime regresa za dizel gorivo što je bilo za pet puta manje nego u vreme Miloševića - a i to su ukinuli bez ikakvog obrazloženja - može im se jer imaju sigurnu skupštinsku većinu!?


I šesto, u svim godinama njihove vladavine tzv. agrarni budžet bio je značajno manji od minimalnih pet (5) odsto ukupnih poreskih prihoda koliko je propisano po zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Samo po osnovu ove pve pljake poljoprivrednici su zakinuti za preko milijardu evra! A ni režim DOS-a pre njih nije bio mnogo bolji!

Posledica takve antiseljačke agrarne politike jeste smanjivanje broja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava (PPG) sa 778 hiljada (2002) na 630 hiljada (2012) odnosno na 569 hiljada PPG (2018) ili za 209 hiljada PPG!? To znači da smo uništili 230 hiljada porodičnih "zelenih" rudnika ekološki održive proizvodnje hrane čime smo ispraznili oko 1.200 sela u  ap vojvodini i centralnom delu RS!

I povrh svega, predsednica vlade i potpredsednik iste i ministar poljoprivrede u tehničkom mandatu vrlo drsko vređaju zdrav razum svih seljaka u Srbiji da će oni povećati duplo subvencije po hektaru!
A istina je samo jedna: da će, možda, vratiti samo polovinu od oduzetih subvencija po hektaru iz 2016. godine - da bi zamazali oči zaboravnim seljacima!


Sram vas bilo predsednice vlade Ana Brnabić i potpredsedniče vlade i ministre Branislave Nedimoviću!!!

A samo po osnovu akcize na trenutno zamrznutu cenu dizel goriva i još (verovali ili ne) PDV na akcizu poljoprivrednici za svaki kupljeni litar dizela uplaćuju u državni budžet po 108 dinara ili preko 3/5 tačnije 60,34% od sadašnje cene u iznosu od 179 dinara po litru dizela!? Osim što je najskuplji dizel među zemljama okruženja, poljoprivrednici Srbije su i jedina država u evropi koji nemaju regres za zeleni (poljoprivreda) i plavi dizel (ribolov i vodoprivreda)!?

Poljoprivrednici -  kroz mesec dana (3. aprila) imate priliku da ih olovkom pošaljete u istoriju srpskih antiseljačkih političara!

Prof. Miladin M. Ševarlić

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR