Glas Javnosti

Slavko Živanov: Ništa od očekivanja da će ruska ekonomija propasti

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Posle sankcija ruskoj ekonomiji ide bolje nego što se očekivalo

Američka banka je priznala da je ruska ekonomija u boljem stanju od očekivanog, pozivajući se na poslovna istraživanja i visokofrekventne pokazatelje, demantujući svoju procenu od pre dva meseca

Nemas naglog pada ekonomskih aktivnosti posle početka vojnog sukoba u Ukrajini krajem februara.

Prema trenutnoj prognozi, ruski BDP će u drugom tromesečju verovatno biti veći od prognoze u martu.
Velika američka banka “JP Morgan” ocenila je da ruskoj ekonomiji nakon uvođenja zapadnih sankcija ide bolje nego što se očekivalo. Ova ocena došla je dva meseca nakon što je ista banka imala sasvim suprotnu procenu.

Naime, kako su 6. marta ove godine mediji preneli, Morgan je saopštio da  „Rusku ekonomiju čeka kolaps sličan onom iz 1998. godine“, a predviđao je i dodatne katastrofične scenarije za ekonomiju Rusije:



„ – Prihodi koje Rusija dobija od izvoza svoje robe su smanjeni, kao i uvoz u najveću zemlju na svetu.

Kako prenosi Blumberg, pad ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) zbog rata u Ukraniji i sankcija mogao bi da bude oko 11 odsto. Procenjuje se da u prvom kvartalu 2022. godine ruska ekonomija pada 10 odsto na desezoniranom godišnjem nivou, a nakon toga sledi pad od 35 odsto u naredna tri meseca.

Pad ruskog BDP-a bio je 11 odsto i prilikom dužničke krize 1998. godine, tokom vladavine Putinovog prethodnika, Borisa Jeljcina.

Sankcije koje su sada uvedene njenoj centralnoj banci, uz isključenje ruskih poslovnih banaka iz globalnog bankarskog sistema Swift, otežavaju prodaju ruskih energenata, nafte i gasa.

Ruska invazija u Ukrajini izazvala je neizvesnost na globalnim tržištima nafte. Kupci energenata izbegavaju da posluju sa Rusijom, a Sjedinjene Države pokušavaju da je izoluju od globalnih finansijskih tržišta.
Zlato -174 Pixabay.png
foto: Pixabay



Centralna banka Ruske Federacije nije uspela da odbrani nacionalnu valutu, a kamatne stope je podigla na 20 odsto. Vrednost rublje je inače pala za 30 odsto u odnosu na američki dolar.

Banka “JP Morgan” ispravlja sopstvene pogrešne procene
Kako ocenjuju analitičari ‘JPMorgan Chase‘, sankcije potkopavaju dva stuba koji promovišu stabilnost ruske finansijske ‘tvrđave’: devizne rezerve centralne banke i suficit na državnom tekućem računu.

Prihodi od nafte i gasa, kako se dodaje, predstavljaju spas za Rusiju koja tako može da prihoduje u čvrstim valutama (jakim, precenjenim valutama poput evra, dolara, švajcarskog franka) jer su prodaja i transport energije uglavnom izbegli direktne poremećaje.

Rusija je na početku godine imala mesečni suficit na tekućem računu od oko 20 milijardi dolara.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena se i dalje protivi zabrani uvoza nafte iz Rusije i pored kritika koje zbog toga dolaze iz redova republikanaca i demokrata, podjednako.

‘JPMorgan‘ očekuje kako će se ruska ekonomija ove godine pasti za sedam odsto, dok je prethodna prognoza pada bila 3,5 odsto.

Međutim, ista korporacija već dva meseca kasnije, demantuje sama sebe, a mediji prenose te ocene i samodemanti pre nekoliko dana, 12. maja.

„Velika američka banka ‘JP Morgan‘ ocenjuje da ruskoj ekonomiji nakon uvođenja zapadnih sankcija ide bolje nego što se očekivalo te da će se Rusija suočiti sa ‘plitkom‘ recesijom, iako dugotrajnom.



Banka navodi da istraživanja o poslovnom raspoloženju u zemlji signaliziraju „ne previše duboku recesiju“ u Rusiji. Prva zapadna očekivanja nakon sankcija bila su da će ruska ekonomija propasti.

‘JP Morgan’ je u početku predvideo da će se ruski BDP u drugom tromesečju smanjiti za 35 odsto odnosu na prethodno i za sedam odsto do kraja godine.

Centralna banka Rusije dobro kontroliše tokove novca
Međutim, banka je klijentima saopštila da je ruska ekonomija u boljem stanju od očekivanog, pozivajući se na poslovna istraživanja i visokofrekventne pokazatelje poput potrošnje električne energije i finansijskih tokova.

‘Dostupni podaci ne ukazuju na nagli pad aktivnosti – bar u ovom trenutku’, zaključili su analitičari ‘JP Morgana‘. Prema trenutnoj prognozi, ruski BDP će u drugom tromesečju verovatno biti veći od prognoze u martu.“

Morgan je jedna od najmoćnijih američkih finansijskih grupa u svetu. Sa poslovnim partnerom kontroliše najveći svetski automobilski koncern “General motors“. U mnogim oblastima proizvodnje, metalurgiji, avio-industriji, elektrotehnici, medijima naročito, ima veoma važne, uticajne, možda i presudne položaje. Morgan je jedan od bitnijih centara moći na planeti.

putin konferencija tanjug ap.png
foto: Tanjug



Nakon samo dva meseca dobili smo jasan odgovor na pitanje da li je Morgan, jedan od primarnih američkih globalističkih subjekata i faktor koji kroji sudbinu i utiče na veliki deo finansija planete omanuo jer je nestručan za vrlo kratkoročne procene, ili otvoreno učestvuje u ratnoj propagandi NATO i SAD.

NATO i SAD uvukli su u rat protiv Rusije sve što kontrolišu, bez obzira da li je reč o vojnoj efektivi, politici, ekonomiji, kulturi, sportu, medijima ili bilo čemu drugom.

Izvor :Između jave i sna

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR