Glas Javnosti

VLADISLAV ŠURIGIN, ruski vojni ekspert EKSKLUZIVNO za Glas: Svet na ivici NUKLEARNE katastrofe, sprema se ATOMSKI RAT

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Vladislav Šurigin, vodeći vojni ekspert u Rusiji šalje ekskluzivno za “Glas Javnosti” tekst koji ne donosi ništa dobro…

Crni oblaci se nadvijaju nad ovom našom zemljom, jedinom koju imamo. Sprema se atomski rat! Želim da vas podsetim da ovo nije pokušaj hvalisanja, već samo hoću da skrenem pažnju na ono što ću sada reći. Moje prognoze imaju visok stepen tačnosti i molim da ovo pažljivo pročitate. Ponavljam, pažljivo!

Pisao sam o neminovnosti rata sa Ukrajinom, kada je to većini analitičara oko nas izgledalo kao alarmantna glupost.

Napisao sam da će ovaj rat biti kvalitativno drugačiji i da neprijatelj pred nama nije mnogo inferiorniji od nas, osim u avijaciji i dalekometnom naoružanju. Tada je većina kolega očekivala brzi poraz Oružanih snaga Ukrajine i to smatrala zadatkom koji nije mnogo teži od izlet za vikend ili velike ciganske svadbe na Кavkazu.

Moglo bi o tome još mnogo toga da kaže i obrazlaže. Ne govorim o sebi, voljenom i narcisoidnim vojnom stručnjaku. Hoću da kažem da je stanje veoma, veoma ozbiljno, da smo sve bliži, možda, i poslednjem ratu!

U stvari, već smo na ivici nuklearnog rata. Evo zašto . Sjedinjene Države i njihovi saveznici su konačno odustali od svih ograničenja isporuke oružja Ukrajini isvakoj drugoj podršci. Počele su isporuke artiljerije velikog kalibra, najnovije MLRS, oklopne tehnike (borbena vozila pešadije, oklopni transporteri, blindirana vozila)...

Danas je situacija takva da već vodimo rat sa NATO-om i Sjedinjenim Državama, na frontu ograničenom na teritoriju Ukrajine. Svi logistički centri, centri za obuku i veći deo komandovanja i rukovođenja vojske Ukrajine je izvučeno sa njene teritorije i nalaze se u pograničnim regionima Poljske, Rumunije, Bugarske, Slovačke, odakle stižu konvoji opreme, naoružanja i obučenih jedinica. Iz prigraničnih mesta se pojačanja šalju u Ukrainu.

Oružane snage Ukrajine su pod informacionim i obaveštajnim “patronatom“ relevantnih struktura SAD i NATO-a, koji im pokrivaju utrošak municije, goriva i maziva i mnogo toga što se troši i lomi u ratu.

Da nije te pomoći bez presedana, rat bi odavno bio gotov. Oružane snage Ukrajine bi davno bile poražene.

Pod ovim uslovima rat u Ukrajini ima sve šanse da se otegne u nedogled. U ovom ratu SAD i NATO imaju samo jedan cilj a to je da iscrpe Rusiju i nateraju je da traži mir pod njihovim uslovima. Istovremeno, bezobrazluk Amerikanaca i nepoštovanje bilo kakvih međunarodno prihvaćenih ograničenja i mešanja u vojni sukob trećih strana raste, onako kako raste njihova halapljivost.

Sjedinjene Države se više ničega ne stide pa šalju svoja viša dožnostna lica na inspekcijska putovanja na zaraćenu teritoriju Ukrajine. Vrlo brzo će doći trenutak kada će Кijevu biti ukinute sve restrikcije u isporuci naoružanja, te će i on imati pristup raketnim sistemima dugog dometa i sistemima protiv vazdušne odbrane srednjeg i dugog dometa.

U svom hazardu da Rusiji nanese vojni poraz, najviše američko rukovodstvo ne shvata da Rusija ni pod kojim uslovima neće dozvoliti da joj se nametne scenario gubitnika u mogućem svetskom ratu. Rat na iscrpljivanje protiv zapadnog sveta i Sjedinjenih Država je nametnut Rusiji. Pri tome zapadni svet ne rizikuju ni jednog, jedinog vojnika niti metar svoje teritorije. Moraju da znaju da rat velikih razmera sa Rusima nije izvodljiv scenario. Pod takvim uslovima će Rusija neminovno odgovoriti nuklearnim udarom koji neće biti samo predlog za pregovore, već jasan znak da Rusija više ne smatra rat u Ukrajini kao lokalni sukob, već ga prihvata kao početak Trećeg svetskog rata. Rat, rat, rat i opet rat!

Vašington očigledno potcenjuje rešenost ruskog političkog i vojnog vrha da iskoristi svoj nuklearni raketni potencijal. Zapadni moćnici veruju da će Rusija na kraju popustiti pod pritiscima i prihvatiti američki ultimatum. Velika greška! Danas rusko društvo isuviše dobro razume šta bi zemlji doneo „jugoslovenski” scenario i takav kraj rata.Rusija nije spremna za mir zameni raspadom i dezintegracijom zemlje.

Ovaj stav će biti odlučujući za donošenje odluke o upotrebi nuklearnog oružja. Pod ovim uslovima Zapad neće imati vremena da donese odluku o bilo kakvoj reviziji svoje strategije i krene u diplomatsku potragu za izlazak iz rata. Bojim se da neće imati vremena da se predomisle na vreme. Samo nekoliko sati posle ultimatuma, počeće odbrojavanje do nuklearne apokalipse, u kojoj nijedna strana ne može sebi dozvoliti da kasni za neprijateljem ni jedan minut u pripremi za nuklearni udar.

Tačno je da i Rusija i Sjedinjene Države, zbog svoje geografske veličine, neće biti totalno uništene nuklearnim raketnim napadom. Posle određenog vremena će moći da obnove upravljivost i održivost dela teritorija.

Za zemlje Evrope bi eventualni nuklearni rat bi značio uništenje sadašnje civilizacije, nakon čega će ove teritorije dugo vremena ostati mrtva zona, gde će početi borba za resurse koji znače opstanak na zemlji a resursi su voda, hrana, vazduh... Zaboraviće borbu za kolonije i otimačine po celom svetu.

Кakav će svet biti posle nuklearnog rata? Danas je beskorisno to raspravljati. Nepotrebno je nagađati ko će pobediti i da li će uopšte neko pobediti. Činjenica da svet, kao na sankama, klizi ka nuklearnom ponoru je nesporna!

Priredio Šone Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR