Glas Javnosti

PRIPREME ZA NUKLEARNI RAT: Zašto je Nemačka TAJNO sprovela vojne vežbe uz upotrebu NUKLEARNOG ORUŽJA?

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema pisanju nemačkog lista "Bild", u Nemačkoj su održane tajne vežbe sprovođenja borbenih dejstava uz upotrebu nuklearnog oružja pa se automatski postavilo pitanje da li se to Nemačka priprema za nuklearni rat.

Prema informacijama lista, vežbe pod nazivom "Stabilno podne" održane su na avio-bazi Nervenih u državi Severna Rajna-Vestfalija uz učešće nemačkog vazduhoplovstva i njegovih NATO saveznika.

U manevrima su učestovali lovci-bombarderi, koji su u stanju da nose nuklearno oružje, a glavni cilj vežbi je uvežbavanje odbrane Nemačke pomoću atomskih bombi. Istovremeno, u članku je izraženo mišljenje da je trenutno rizik od započinjanja nuklearnog rata mnogo veći, nego u protekle tri decenije.

Smatra se da je glavni razlog tome povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa.

Sporazum o likvidaciji raketa

Početkom prošle godine Vašington je objavio o jednostranom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju za dugoročno kršenje ovog Sporazuma.

Moskva odbacuje sve optužbe. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je početkom jula 2019. godine zakon o obustavljanju Sporazuma. Rusija je više puta saopštavala da se u potpunosti pridržava Sporazuma o likvidaciji raketa. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su američke optužbe neosnovane.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zabranjivao je stranama da poseduju nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5,5 hiljada kilometara.

(Glas javnosti/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR