Glas Javnosti

ODGOVOR VLADIMIRA KOSTIĆA na napad Filipa Rake Vukajlovića

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić poslao je otvoreno pismo posle napada koji je na njega učinio Filip Raka Vukajlović.

"Glas javnosti" prenosi u celosti odgovor prvog čoveka SANU:

Poštovane članice i članovi Srpske akademije nauka i umetnosti,
 
Kao i u nekoliko prethodnih navrata, prosleđujem Vam poslednji u nizu bestijalnih napada na moju malenkost, samu SANU, ali i na veliki broj članova SANU, smatrajući da sa tim treba da budete upoznati. Onima koji su ovih 50-60 strana već dobili, jer su poslate na stotine i stotine adresa, iskreno se izvinjavam.

Potpisnik ovog pamfleta, gospodin Filip Rake Vukajlović (sa kojim se zapravo ne poznajem), naslanjajući se na prethodne napda "fizičara Kulića", koje okrestrirano ponavlja jedan naš član (onaj koji me je optuživao da želim da tajkunima prodam zgradu SANU), uporno inisnuira bez ijednog dokaza (!) da sam nekompetenentan i dopisivan na tuđe radove. U ovom pamfletu odustaje od brojke od 840 radova i vraća se na broj publikovanih u indeksiranim međunarodnim časopisima koji sam sam podneo (samo što ni ovoga puta to nije 388,  već 381 rad - u samoj SANU ima onih koji imaju više radova od mene). Za radove koji su u nastali u saradnji sa grupama iz SAD, Nemačke i Italije, on uvodi pojam "prijateljskog dopisivanja" kolega iz inostranstva (verovatno sam tako i provootipsani u radu kjio je publikovan u Science) i ne pokušava da objasni da je to „prijateljstvo“ toliko veliko da sam na ne malom broju tih radova prvi autor ili "stariji" autor. Moja omilenost među naučnicima van Srbije je očito, ogromna.


U pokušaju da ih zastraši, on se ostrašćeno usmerava i na moje saradnike, koji su u jednom trenutku imali potrebe da me javno "brane" kao štu se to usudili da urade dekanski kolegijumu Medincinskof fakulteta, Katedra neurologije, Klinika za nuerologiju i Udruženje neurologa Srbije. Nesumnjivi arbitatar za sve oblasti nauke i umetnosti (npr. Jednog od mlađih i uspešnijih docenata, kolegu Reistića, on naziva "prestarelim" a moje asradnice i tri saradnika na fotografiji, manirom pravog muškarčine, naziva "haremom sa tri evnuha". A radi se o osobama koje su majke, očei, pristojni ljudi, odlični lekari i istraživači,k čiji su naučni dometi u nekim slučjevima priznati u naučnoj javnosti i van naše zemlje, a koji sada, nažalost, čekaju samo priznanjhe ili odbijanje gospodina Vukajlovića.

Novi, posebno nečasni kvalitet u njegovim denuncijacijama jesu napadai na moju decu (tačnije, starijeg sina) koju ne poznaje i koja, srećom, njega ne poznaju. On ponavlja odvratnu nenuncijaciju našeg kolege iz SANU da radim na pripremamam za prijem mog 40-godišnjeg sina u SANU, što dokumentuje nekmim mojim navodnim traženjem dase SANU podmladi. Kakjo kaže, posao sa decom sam verovatno završiio, sada su na redu moje unuke i unuci. To što Vi, kao članovi SANU, ne znate ove moje prljave zavere, govori o njenoj dubini i tajnosti da sve pismene i nepismene (a ima i takvih) Kostiće primim u SANU. Pošto ja to, nema sumnje, mogu!


Što se tiče toga da sam iz trećeg puta isposlovao prijem mog zeta (inče po Vukajloviću "nikakvog naučnika") u SANU, kao i moga učešća u favorizovanju drugih kandidata, tvrdim da se radi o apsolutnoj laži i nalazim da bi pojedina odeljenja SANU bila dužna da objasne kada sam ih i na koji način prisiljavao na bilo šta tokom ovog i svih proteklih izbornih ciklusa. Konačno, da speru ljagu sa svoga imena i saopše da su "nikakve naučnike" predlagali samo zbog mog pritiska kome se nisu mogli odupreti.

Napadi i fiksacija na moju ličnost svom prilikom idu do apsurda i toliko daleko da se meni lično pripisuje krivica za "slučaj Šefkušić", koji sa mojom malenkošću nema apsolutnon nikake veze, smo što sam bio predsednik SANU u trenutku kada su stigle konačne sudske presude u procesu u kome ni na koji način nisam učestvovao. Ali, zašto ne bi bio kriv i za to?

Čovek koji se u svom pismu hvali time da je uticao na rezultate izbora za nove članove i time SANU "uštedeo sredstva za barem četiri akademika" (a bojim se da nije bio neuspešan) sada bi da se umeša i u druge izbora ili bar uzrokuje moju malu, kamernu smenu. Posle svega, u ovom drugom, najiskrenije mu želim uspeh. Ima još mnogo laži i konstrukcija, pa i trenutaka kada očito gubi sud realnosti, ali Vas svakom pojedinošću neću zamarati.

Napominjem još da je dopis gospodina Vukajlovića poslat na stotinu adresa, ja svoj šaljem samo Vama. Zbunjen bezobzirnošću, mržnjom i gubitkom orijentacije, zhagađen „prelaskom Rubikona“ kada je u pitanju transfer animoziteta na decu, moraću nažalost da safisfakciju potražim na sudu. Više Vam neću pisati, ali sam se smatrao dužnim da Vas upozorim na pisanija njega i njemu sličnih - moguće je da sam pretenciozan, ali mi se čini da nije u pitanju samo napad na mene.

BONUS VIDEO Legendarni srpski policajac provalio šta se krije iza rafala na Đokovića

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR