Glas Javnosti

MILA PARAMENTIĆ: HOĆE LI VASKRSNUTI SRPSKA SAVEST?  

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Još jedan Vaskrs bez istorijskog dragulja, Kompleksa kasarni Petog odnosno 17. puka Drinske divizije, Vojvoda Živojin Mišić u Valjevu, na Ilidži, najstarijeg kompleksa kasarni (iz 1885. godine) od 4500 m2 pod krovom na 2,5 ha atraktivnog prostora, koji je agresivno likvidiran, pred naletom profita, na stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu.

Prva i najveća rezervna vojna bolnica u vreme Prvog svetskog rata, mesto stradanja i umiranja, sa grobnicama ratnika i tifusara, u krugu i oko kruga pomenutog kompleksa, za potomke sloavnih predaka je sveto mesto, koje se poštuje i ne koristi se u svrhu koja nema istorijsku namenu.

Ovo, za potomke slavnih predaka, sveto mesto, stratište, natopljeno čestitom srpskom krvlju ratnika, svedok vremena i mesta značajnog i za Srbiju i za celokupnu svetsku istoriju, je jedno od onih svetih mesta, posle Kosova i drugih koje pamti naša istorija, „naš Valjevski Gazimestan“, koji se bezuslovno mora zaštititi i korak po korak pristupiti revitalizaciji Kompleksa, pretvoriti u Memorijalni centar, muzej oslobodilačkih ratova Srbije 1912.-1918. god., da tako zauvek ostane svedok najslavnije srpske istorije.

 



Lečeći ranjenike u ovom kompleksu, pred Vaskrs 3. aprila 1915. godine, upokojila se i čuvena slikarka, bolničarka Nadežda Petrović, svestrana i hrabra ličnost, posebno odana svojoj Srbiji, ukrašena najlešim vrlinama. I ova 107. godišnjica od upokojenja Velike Nadežde, obeležena je parastosom u prepunoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu.

Generacijama koje su danas žive zahvaljujući podvizima i besmrtnosti junaka poput junaka 17. puka Drinske divizije, ostaje da nikad ne dozvolimo zaborav, već da na sve načine i na ovom mestu, najvećem Memorijalnom centru, muzeju, negujemo sećanje na slavne pretke koji su za nas i naše potomke stradali kako bi mi uživali slobodu.

I ove godine obeležena je slava pobedonosnog 17. puka Drinske divizije u Valjevu Sv. Mučenici u Evgeniji, „kao dan proglasa Kraljevine Srbije 1882. godine, dan uspomene kada je Srbija ponovo proglašena za Kraljevinu“, sećajući se onih koji su deo najslavnije prošlosti našeg naroda i otadžbine. Pokušava se oživeti duh slavnih predaka u gradu na Kolubari i podsetiti na hrabrost našeg naroda i žrtvu koju su podneli na oltar slobode u kojoj mi danas uživamo.

 Neka bi Vaskrsli Gospod probudio srca naš, duše naše, savest našu da na stratištu, znamenitom mestu, na prostoru, obnovljenom kompleksu kasarni Petog odnosno 17. puka Drinske divizije u Valjevu nikne veliki Memorijalni centar, muzej oslobodičačkih ratova Srbije 1912.-1918. godine, svedok svetle i pobedonosne srpske istorije.

Hristot Vaskrse!  Vaistinu Vaskrse!

Mila Paramentić,

Valjevo, o Vaskrsu 2022. godine

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR