Glas Javnosti

MEMORIJALNI CENTAR SRPSKIM ŽRTVAMA! Nakon rušenja crkve dve nove bogomolje (FOTO)

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Nedavno porušena pravoslavna crkve u Konjević Polju biće obnovljena, a opština Bratunac iniciraće izgradnju Sabornog hrama i spomen-obeležja za žrtve genocida nad srpskim narodom u centru grada, uz blagoslov mitropolita Hrizostoma

Juče je u poseti opštini Bratunac boravio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom koga je u svom kabinetu primio načelnik opštine, Srđan Rankić.

Istaknuto je da su nedavna događanja oko izmeštanja hrama Usekovanja glave Jovana Krstitelja u Konjević Polju unela nemir u srca svih pravoslavnih vernika. Način na koji je izvršena presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, kojom je naloženo uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović, velika je sramota svih koji su to učinili na onakav način. Stiče se utisak da je postojala namera poniziti i uvrediti osećanja srpskog naroda i svih pravoslavnih vernika. Rušenje crkve bagerima i snimanje obaranja zvonika mogu se okarakterisati varvarskim činom. Ipak, ono što ohrabruje jeste duh vernog naroda koji ovim činom nije pokazao pad, već naprotiv, vaskrsnuće nacionalnog ponosa.

S tim u vezi, načelnik opštine Bratunac je pokrenuo inicijativu za podizanje Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u centru grada. Pored hrama bio bi izgrađen i Memorijalni kompleks, posvećen svim srpskim žrtvama u XX. veku u srednjem Podrinju, a koji bi sadžao spomen sobu, biblioteku i muzej.

" Ova inicijativa dobila je blagoslov od mitropolita Hrizostoma i u njenu realizaciju krećemo već od sutra. Računi za uplate, za izgradnju Sabornog hrama, su otvoreni u NLB banci i svi koji žele mogu na njih uplatiti svoje donacije", izjavio je načelnik opštine Bratunac.

Mitropolit Hrizostom je naglasio, da će pored Sabornog hrama u Bratuncu biti izgrađena i crkva u Konjević Polju, čim budu rešena imovinsko pravna pitanja i bude pronađena odgovarajuća lokacija.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR