Glas Javnosti

MARIJA ALIMPIĆ: Plašim se da će posle izbora "Rio Tinto" otvoriti rudnik litijuma

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Marija Alimpić, predsednik Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu", objašnjava da Vlada Srbije zaustavila projekat "Jadar" o otvaranju rudnika litijuma i kompaniju "Rio Tito", ali da još nije vraćen status tog zemljišta iz građevinskog u poljoprivredno. Njene ocene sa portala izmedjusnaijave prenosimo u celini.

Postoji strah da će posle izbora doći do nastavka procesa otvaranja rudnika kod Loznice. Poljoprivrednici će imati probleme ako se zemljište ponovo ne preimenuje u poljoprivredno. Ti problemi biće zbog poreza, koji je veći na građevninsko zemljište nego na poljoprivredno, i neće moći da konkurišu za subvencije.

Promena statusa zemljišta je objavljena krajem 2020. godine za potrebe rudnika i građenje objekata. Vlasnici zemljišta nad kojim je proglašen opšti interes naknadno su obavešteni o promeni statusa zemljišta.


Kompanija "Rio Tinto" je obustavila aktivnosti na pripremi otvaranja rudnika, na terenu nema mašina, ali nije ispunila zahtev ekoloških pokreta da se sanira šteta nastala otvaranjem skoro 600 bušotina radi istraživanja. Nisam sigurna da "Rio Tinto" neće nastaviti realizaciju projekta "Jadar", i to nakon izbora.

Ekološka udruženja zbog projekta "Jadar", u septembru prošle godine, zajedno sa dva međunarodna udruženja iz Velike Britanije i Amerike, "Earth Thrive" i "Earth Law Center" podnela žalbu Sekretarijatu Bernske konvencije čiji je potpisnik i Srbija, a koja obavezuje zemlje na zaštitu divljih vrsta flore i faune i očuvanje njihovih staništa.


Vlada Srbije je u izjašnjavanju pred Sekretarijatom Bernske konvencije prvi put priznala da je projektom rudnika litijuma obuhvaćeno i zaštićeno područje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR