Glas Javnosti

ISPUSTAJU MILIONE TONA ŠTETNIH GASOVA! Američka vojska zagađuje okolinu više nego 140 zemalja zajedno

Lični stav
Autor: Glas javnosti

U zelenim agendama SAD-a i Evropske unije gotovo nema ni reči o najvećem zagađivaču okoline – vojnoj industriji i vojnim snagama.

Države koje čine grupu G20, koje dominiraju klimatskim skupom u Glazgovu, ne samo da su odgovorne za 90 posto emisija CO2 i drugih štetnih gasova nego raspolažu i sa gotovo 90 posto svih vojnih postrojenja i efektiva savremenog sveta, ocenio je analitičar Mario Stefanov.

Njihove vojske i vojne industrije u ekstremnim razmerama desetljećima zagađuju okolinu. Nastavkom hladnoga rata između SAD-a i savezničkih sila sa jedne strane i Rusije i Kine sa druge, zagađenje okoline izazvano vojnim aktivnostima i vojnom industrijom, kako Zapada, tako i ruskih i kineskih suparnika, eksponencijalno raste. Ratovi koje svetske sile pokreću svojim direktnim vojnim intervencijama ili ratovima uz pomoć vazalskih posrednika zagađuju okolinu u razmerima koje je gotovo nemoguće izmeriti.


Naravno, vojne snage i celi vojnoindustrijski kompleksi ne nalaze se u agendi summita o klimi COP26 niti će biti uključeni u zaključke. Niko ih ne spominje, a na najmanji spomen  teme prema vojskama i vojnoj industriji svi zatvaraju oči.

Dok moćnici pričaju o ekologiji, borbene jedinice britanskih pomorskih snaga pod vodstvom nosača aviona HMS “Kvin Elizabet” sa ukrcanim borbenim avionima i desetinama ratnih brodova i aviona savezničkih država, u Pacifiku demonstriraju suparničkoj Kini svoju vojnu moć.

Hiljade tenkova i borbenih aviona predvodnika borbe protiv klimatskih promena i paradoksalno voditelja samita COP26 širom sveta za vreme razvikanog samita u atmosferu ispušta milione tona CO2 i drugih štetnih tvari.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR