Glas Javnosti

Godišnjica pogibije komandanta Mande

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan, 27. decembra 2002. godine poginuo je vojvoda Mitar Maksimović Mando, komandant specijalne jedinice Vojske Republike Srpske „Mandini lavovi“.

Vojvoda Mando zajedno sa svojom borbenom jedinicom dao je nemjerljiv doprinos za slobodu Republike Srpske. Za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine, mnogi tvrde pod nerazjašnjenim okolnostima.

Rođen je u selu Donje Zabrđe kod Ugljevika 1963. godine. Bio je predsednik Boračke organizacije Republike Srpske. Poginuo je 2002. godine u saobraćajnoj nesreći (39 godina). Za sobom je ostavio suprugu Ljiljanu, kćerku Božanu i sina Dušana.

Pre rata je bio strastveni ljubitelj fudbala i igrao u lokalnom klubu „Majevica“ iz Zabrđa. Njegove kvalitete tada primećuje i dosta poznatiji „FK Rudar“ iz Ugljevika. Inače, vojvoda Maksimović je bio i veliki navijač Crvene zvezde.

Po otpočinjanju ratnih dejstava u Hrvatskoj, kao dobrovoljac odlazi u Knin 26. septembra 1991. godine i postaje borac Prve benkovačke brigade. Istakavši se svojom hrabrošću tokom borbi za Knin i Benkovac, dobija unapređenje u komandira čete. U rodni kraj se vraća poslije devet meseci, kada Muslimani napadaju Ugljevik. Osvojio je relej Stolice na Majevici, 10. aprila 1992. godine, a potom formira elitnu borbenu grupu „Obilići“. Posle nekog vremena Mandina jedinica za brza dejstva preimenuje se u „Lavove sa Majevice“. Jedinica je u svom sastavu imala i do 600 boraca.

Lavovi sa Majevice“ imali su 52 poginula i 180 ranjenih boraca.

Jedinica obilazi i mnoga druga bojišta sem Majevičkog. Istakla se u oslobađanju koridora, tačnije u borbama za Brčko, borbama na Ozrenu i mnogim drugim.

Za svoje boračke zasluge, 13. maja 1993. Mitar Maksimović je proglašen za vojvodu od strane Vojislava Šešelja.

Mando je, između ostalog, odlikovan i Ordenom Miloša Obilića.

Bio je predsednik Skupštine opštine Ugljevik i predsednik Boračke organizacije Republike Srpske. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 27. decembra 2002. godine, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Na petogodišnjicu smrti mu je podignuta spomen-bista u centru Ugljevika.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR