Glas Javnosti

EPS JE VLASNIŠTVO GRAĐANA SRBIJE! Elektroprivredu dati stručnjacima i patriotama, pa reorganizacija

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Posledice promašenog vođenja EPS-a su višestruke, ugrožen je rad i život 60% građana Srbije.

Svesno smo sačekali da prođe prvi udar izazvan katastrofom u basenu Kolubara, i Termoelektranama TENT A i TENT B, kako ne bi smo doprinosili pometnji ili dozvolili da neko pomisli da se seirimo nad nesrećom koja je zadesila sve nas. Takođe, kako većina nas dolazi iz tehničke operative (ne ugostiteljstva) dobro znamo da ne ide sve normalno i bez problema u praksi, ali ovoliki broj problema i ovakve razmere problema - nisu normalne. 

Kolaps u radu TENT A i TENT B je izazvan premalom količinom uglja u materijalu koji se doprema za rad kotlova. Da citiramo radnike „samo blato bez uglja“ je dopremano u kotlove (državnu imovinu) vredne nekoliko stotina miliona eura. Dopremano je ono šta je iskopano, a kopalo se ono sa lokacija na koje su navodili oni koji odlučuju u EPS. 

Problem pogrešnog navođenja u kopovima u Kolubari postoji već dugo, ali postojeća vlast je imala najmanje deceniju da nešto učini i promeni na bolje. To nije učinila iz više razloga: bili su previše skoncentrisani na lični interes, nisu imali dovoljno znanja, i možda najstrašnije – nisu imali dovoljno patriotizma i osećaja odgovornosti za narod i državu. 

Podsećamo da je TENT bio među deset najefikasnijih termoelektrana u Evropi više od 12 godina, da je jedan od agregata (ruski) bio prvi u svetu po proizvodnji i broju dana rada bez ispadanja, a da su radnici TENT-a išli da obučavaju radnike termoelektrana širom sveta, dok su radnici iz Nemačke dolazili na praksu u TENT. Nismo nepismen i glup narod, umemo veoma dobro da radimo i budemo jako uspešni, samo je potrebno stručno, čestito i rodoljubivo rukovodstvo. 

Posledice promašenog vođenja EPS-a su višestruke: uvozi se struja u najskupljem delu godine, ugrožena je oprema u vlasništvu građana Srbije vredna više milijardi eura (koliko vrede elektrane), ugrožen je rad i život 60% građana Srbije (koliko TENT učestvuje u snabdevanju strujom), ugroženo je nekoliko desetina hiljada radnih mesta (isto toliko i porodica), i onesposobljen jedan grad Obrenovac. 

Koja su rešenja za izlaz iz ove veoma nezavidne situcije: 

1. Prekinite sa stranačkim zapošljavanjem i prodajom radnih mesta u javnom preduzeću. Opominjemo vas, svi građani Srbije su suvlasnici EPS-a. 

2. Prekinite sa zapošljavanjem kadrova sa kupljenim diplomama. Za promenu, zaposlite takve kadrove u vašim privatnim preduzećima na jednako odgovornim radnim mestima. 

3. Prekinite da na odgovorna radna mesta dovodite partijske poslušnike ili one koji su spremni da plate to radno mesto. Imovina kojom upravljate je vredna nekoliko milijardi eura, već je došlo do njenog umanjenja a sada i oštećenja, tako da je krivična odgovornost lica srazmerna toj vrednosti.

4. Reorganizujte basen Kolubara u skladu sa savremenim rešenjima i potrebama EPS-a. Kvalitetna oprema, uslovi rada, osposobljenost radika, radna disciplina, dovoljan broj radnika su minimum odakle treba početi. 

5. Promenite kadrovsku politiku: čuvajte i posvetite se stručnim i čestitim ljudima a ne političkim poslušnicima. Promenite sve odgovorne u basenu Kolubara i TENT-u, uklonite partijske poslušnike, i vratite stručne i savesne radnike makar oni bili u penziji.

6. Ustanovite lanac prenošenja znanja sa starijih i iskusnijih radnika na mlade i nove. To ste prekinuli partijskim zapošljavanjem i prodajom radnih mesta (poznata šema 3-5-7 hiljada eura u zavisnosti od mesta i stalnosti zaposlenja).

7. Krenite u otkup imanja u Kolubari ispod kojih se nalazi ugalj a ne onih čiji su vlasnici vaši rođaci, prijatelji ili indirektno politički partneri ispod koji se nalazi blato a ne ugalj (koje je prouzrokovalo kolaps elektrane i uništenje javne imovine). 

8. Vratite plaćanje isporučenog uglja TENT-u prema kalorijskoj vrednosti a ne zapremini isporučenog materijala (videli ste da blato ne gori). Isporučujte ugalj najpre radnicima Kolubare i TENT-a pa onda ga isporučujte privatnim prodavcima. Kratka dobit a ogromna šteta – šta ćemo bez ljudi!

9. Pozovite na odgovornost sva lica koja su dovela do ovako sramnog stanja sa proizvodnjom struje i grejanja, od odgovornog u Kolubari, preko odgovronih u TENT-u do direkcije EPS-a. Pozivamo kompletno rukovodstvo EPS-a da podnese ostavku i rukovođenje prepusti privremenoj upravi stručnih lica!

10. Elektro sistem Srbije mora ostati u vlasništvu građana Srbije i niko ga ne sme ugroziti. Ni kumovi predsednika Države, ni pajtosi Ministara, ni ortaci direktora – NIKO! 

Prof. dr Duško Kuzović,
predsedavajući Inicijativnog odbora Udruženja građana „Svi protiv Rio Tinto i rudnika litijuma”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR