Glas Javnosti

DVOSTRUKI ARŠINI ZAPADA: Pravo se čita kako kome odgovara! Demokratija isto...

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Uporno se govori o međunarodnom pravu, o ruskoj agresiji na Ukrajinu, o sankcijama koje EU uvodi Rusiji i nameri da sve zemlje članice, ali i one koje su u procesu postajanja takođe budu poslušne komandi EU. Da li ćemo se odupreti pritiscima?

Međutim, EU kao i ostale članice NATO-a, nikako ne mogu da isto to međunarodno pravo primene na našu teritoriju i osude agresiju na Jugoslaviju, niti da okarakterišu samoproklamovanu „državu“ Kosovo kao terorističku tvorevinu šiptarskih ekstremista.

Interesi su ugroženi, a kada su interesi zapada u pitanju, pravo se čita onako kako kome odgovara u datoj situaciji.


Kontradiktornost i dvostruki aršini nadaleko su poznati kao oruđe zapada, tog krhkog naroda i boraca za pravdu koji do cilja uglavnom dolaze silom, pod parolom pomoći ugroženima. Ugroženima, koji su najčešće sve osim žrtvi.

Zapad je oduvek zatvarao oči pred mučenjem srpskog naroda. Žmurilo se na ubistva, pogrome, paljenje manastira, rušenje krstova i crkvi, ubijanje dece, vađenje organa i preprodavanje.. Što dovodi do pitanja ko je te organe kupovao i kome u korist ide sva nevolja ovde na Balkanu, ali i šire, na istoku?

Nama u prilog sigurno ne. Zavadi pa vladaj, mantra kojom se može okarakterisati zapad u odnosima prema Balkanu.

Teritorijalni integritet Ukrajine je povređen, kako navode zapadni zvaničnici, a opet isti ti zvaničnici nikada nisu osudili pogrom nad Srbima sa Kosova niti se solidarisali sa decenijama unazad povređenim teritorijalnim integritetom, ali i suverenošću naše države.

Takođe, svesrdno se na društvenim mrežama vodi borba Srba, onih koji podržavaju Ruse, ali i onih koji se protive pod izgovorima da nama Rusija nikad ništa nije pomogla. Nije ni odmogla sudržavljani… Bombardovanje SRJ započelo je bez ikakvih odobrenja, svojevoljno i na svoju ruku, a kasnije bez posledica po svoje redove.


Rusija je marta 1999. godine predložila rezoluciju kojom se traži hitan prekid bombardovanja SR Jugoslavije i osuđuje upotreba sile bez mandata Saveta bezbednosti. Moskvu su podržale Kina i Namibija, dok je ostalih 12 članica Saveta bezbednosti bilo protiv.

I dan danas Srbijom pokušavaju da upravljaju isti oni koji su je rušili i „sprečavajući genocid“ nad albanskim stanovništvom, branili teroriste, uveliko im pomažući naoružavanjem, a zarad istog cilja. Nemira i svoje lične koristi.

Danas, traže perfidno da se okrenemo zapadu i nož u leđa zabijemo vekovnom prijatelju. Nadam se da kroz godine nismo postali „Bugari“ i da nikada nećemo pogaziti čast i reč…

Na zapadu ništa novo, sa zapada uglavnom „demokratija“. A pod demokratijom ratovi, otuđivanja i smrt.

Ne može se od Boga oteti ni nebo ni zemlja, pa se ne može ni narodu ono iskonsko i njegovo. Pravda je spora, možda i vekovima, ali je dostižna. Istorija se može prekrajati i prepravljati, ali se istina ne može sakriti zauvek, jer istina je kao voda, uvek nađe put izvora, makar i kroz najljuće stene..

Jovana Cakić, novinar

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR