Glas Javnosti

Dr Zorka Vukmirović: Ko na brdo, ak’ imalo stoji …

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Neodoljiva je privlačnost naše epike.

Novi ambasador Sjedinjenih Ameičkih Država u Srbiji, a stari poznanik, gospodin Kristofer Hil (Chistopher Hill) na skupu u Narodnoj Skupštini Srbije: „Srpsko-američki odnosi – Strategija energetske diverzifikacije” 12. maja o.g.na srpskom je poručio:

SAMO STRUJA SRBINA SPAŠAVA !

Na N1 sam čula samo poslednje reči pa sam se uplašila da se ne očekuje da Dragan Hadži-Antić STRUJA bude naš spasilac, ne daj Bože opet!
Budući da je prevod prezimena Njegove ekselencije BRDO, latih se ubojitih stihova Njegoševih, koje na samom početku Gorskog vijenca izgovara vladika Danilo:” Ko na brdo, ak’ imalo stoji, više vidi no onaj pod brdom”. Trebalo bi da sadašnji američki ambasador zbog dugogodišnje aktivnosti na ovim prostorima bolje poznaje
mentalitet našeg naroda. Pitam se da li je deo himne Hej Sloveni: “Mi stojimo postojano kano klisirune ” adekvatan odgovor na njegov pokušaj da odobrovolji Srbe posezanjem za ocilima na grbu Srbije.


Ne znam da li je koincidencija ili ne, ali mi se činilo da je sa dolaskom novog ambasadora SAD prestalo emitovanje spotova Vi ste Svet, na koje je stvarno bilo opravdanih reagovanja a koji su vređali kulturu pamćenja našeg naroda. Kad se neko šali na svoj račun, kao SRBIN SRBINA SEKIROM SEČE, svi to vide kao metaforu onog što se svakodnevno događa u srpskom društvu. Ova metafora gospodina Hila asocira i na električnu stolicu, pa se nije s time šaliti. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR