Glas Javnosti

Britanski scenario za destabilizaciju bivše sovjetske republike: Legije nevladinih organizacija ruše Kazahstan

Lični stav
Autor: Glas javnosti

U prvim danima 2022. godine, projekat „Globalna Britanija“ je, očigledno, dobio novu tačku primene - Kazahstan.

O ozbiljnim namerama Londona svedoči najnoviji petogodišnji ugovor vredan 460 miliona funti za podršku vojnim operacijama Ujedinjenog Kraljevstva „od skladišta do fronta“, koji je dobio „Boeing Defense UK“. Kompanija će pružiti pristup jedinstvenom sistemu usluga koji pokriva sve, od vijaka do delova nuklearnih projektila. Ugovor osigurava da se vojska V. Britanije brzo rasporedi za operacije, kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou, rekao je britanski sekretar za odbranu Džeremi Kvin.

Gde se spremaju ove operacije nije tajna. Na zapadu Zajednice nezavisnih država (ZND), britanska vojska je već raspoređena u Ukrajini i na granicama Belorusije. Što se tiče juga, informacije o stvaranju svoje infrastrukture od strane Britanaca u postsovjetskoj centralnoj Aziji pojavile su se odmah nakon promene režima u Avganistanu. London je ostavio vojne savetnike iz Specijalne vazdušno-desantne službe i drugih specijalnih snaga britanskih oružanih snaga u regionu Centralne Azije. Prema „Tajmsu“, uključeno je 4.000 komandosa.
Značajno je da su protesti u Kazahstanu počeli 2. januara, 8 dana pre početka važnih pregovora Rusije, SAD i NATO.

Takva članica NATO-a kao što je Turska, koja smatra Kazahstan važnom komponentom turskog, a nikako postsovjetskog sveta, veoma pomno prati dešavanja u Kazahstanu. Turcima (predstavljenim u TICA) u tome pomaže „meka moć“ British Council, koji zajedno sa USAID-om (zabranjenim u Rusiji) vodi legije nevladinih organizacija, od kojih je preko 22.000 registrovano u Kazahstanu (od čega više od 16.000 su aktivne).

Ekonomiju Kazahstana drže nafta, gas, obojeni metali, zlato i uranijum. Kazahstan poseduje 12% svetskih rezervi uranijuma, dok se 42% svetske proizvodnje uranijuma odvija u ovoj zemlji i zauzima prvo mesto u svetu po izvozu prirodnog uranijuma. Istovremeno, 11 od 13 preduzeća za rudarstvo i preradu uranijuma je u vlasništvu stranaca. Od 5. januara (2022), kao rezultat krize koja je zahvatila Kazahstan, cene uranijuma i, kao rezultat toga, akcija kompanija koje poseduju ovu industriju porasle su za 9%. U preradi uranijuma u Stepnogorskom gorno-hemijskom kombinatu koji je u vlasništvu britanskih firmi Ganberg UK Ltd., (60%) i Gexior UK Ltd. (40%), a koji na određeni način imaju koristi od onoga što se dešava.
Sada se, zapravo, dešava preraspodela tržišta uranijuma. Protesti su udarili po akcijama Kazatomproma (pad za skoro 10 odsto), dok cena „anglosaksonskog“ uranijuma raste.

U određenom smislu, destabilizacija Kazahstana je pokušaj Južnog Kazahstana (britanske korporacije + kanadski „Cameco“ + Amerikanci), gde se nalazi više od polovine rudnika uranijuma i preduzeća za rudarstvo i preradu rude, a ruske škole odavno likvidirane, da preuzmu vlast od još uvek uslovno proruskog Severnog Kazahstana. Jedna od glavnih nagrada je, dakle, kazahstanski uranijum u regionima Turkestan i Kizilorda (četvrtina svetske proizvodnje).

BRITANSKA PLJAČKA KAZAHSTANSKOG URANIJUMA

Britanci već duže vreme rade u Kazahstanu preko Kijeva, ali ne samo preko njega. Kazahstanci se šale: naša zemlja ima dve prestonice – južnu (Dubai) i severnu (London). Članak Nursultana Nazarbajeva, objavljen 2015. u „The Financial Times-u“, „Bliže veze između Kazahstana i UK-a su od vitalnog značaja, jer se nazire oluja“ govori o bliskoj umešanosti Londona u poslove Kazahstana.

O istom svedoči i izuzetan podatak: po odlasku sa mesta premijera Velike Britanije, Toni Bler je postao savetnik predsednika Nursultana Nazarbajeva. Brat Tonija Blera, sudija Vilijam Bler, osudio je Muhtara Abljazova, koji se oštro suprotstavio Nazarbajevu, a sada i Tokajevu, na zatvor u Engleskoj.
Sam Abljazov, koji sada preko Kijeva koordinira proteste, blisko je povezan sa britanskim bankama Royal Bank of Scotland, Barclays i HSBC…

Britanski trag se proteže i do dešavanja u gradu Žanaozen, gde su 2. januara održani prvi protesti, koji su se brzo proširili i na druge gradove kaspijske oblasti Mangistau (centar naftne industrije Kazahstana). Pre toga su se upravo u Žanaozenu 2011. održavale „probe“ tokom kojih se prolivala krv. Najveći deo demonstranata bili su Adaji (jedan od klanova Mlađeg Žuza), koji su zahtevali povećanje plata na naftnim poljima. Vlasti su ove proteste iskoristile za preraspodelu imovine. Jedan od rezultata preraspodele bilo je eliminisanje Timura Kulibajeva, muža druge ćerke Nazarbajeva, Dinare, iz broja privilegovanih, koji je pao u nemilost svog tasta. Nakon toga, Kulibajev se nastanio u Britaniji, gde je u leto 2021. obnovio kuću na imanju Sunninghill Park u Berkširu. Kulibajevu je kuću ostavio sin kraljice Velike Britanije, princ Endrju.
Na domaćem planu Kazahstan je uzor za organizatore nereda u Rusiji. Računica se zasniva na činjenici da će protesti i promene u gornjem ešalonu vlasti u Kazahstanu na neki način uticati na tranzit vlasti u Ruskoj Federaciji, gde kazahstanski tranzitni model (glatki prenos vlasti sa odlazećeg vladara na njegovog naslednika) dugo se smatrao optimalnim.

KAZAHSTAN – UVEŽBAVANJE NAPADA NA RUSIJU
Na spoljnom planu, Anglosaksoncima je potreban izlazak „obnovljenog“ Kazahstana iz ODKB i ulazak u vojnu saradnju sa Turskom, a preko nje i sa NATO. Pored stotina kilometara granice sa Ukrajinom, Rusija bi trebalo da dobije i džihadističko-panturistički front dug nekoliko hiljada kilometara sa perspektivom da destabilizuje Ural, oblast Volge i Zapadni Sibir. Pretpostavlja se da će talas nestabilnosti zahvatiti i Kirgistan i Uzbekistan.
Podsetimo, upravo Britanci su od prve polovine 2010-ih omogućavali prebacivanje boraca u Avganistan tzv. Islamske države, koja je poražena u Siriji, a kao organizacija zabranjena u Rusiji. Istovremeno, pre svega, transportovani su ljudi iz centralne Azije, poput Abu Anisa, džihadista rođenog u Kazahstanu koji je slavu stekao zahvaljujući video poruci na kazahstanskom jeziku sa apelom da se „plamen džihada“ prenese u Rusiju.

Više od 70 aviona prebacuje ruske snage u Kazahstan

Više od 70 aviona Il-76 i pet aviona An-124 prebacuju u Kazahstan jedinice ruskog kontingenta u okviru snaga ODKB, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane  Rusije general-major Igor Konašenkov, kako bi sprečilo dalje oružane sukobe pobunjenika i terorista sa snagama reda, policije i vojske.

„Vazdušna grupa koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije 24 sata dnevno prebacuje jedinice ruskog kontingenta mirovnih snaga ODKB u Kazahstan”, rekao je Konašenkov, prenosi RIA Novosti.

Uzbekistanske agencije za sprovođenje zakona već nekoliko godina izveštavaju da imaju operativne video i audio informacije o podršci i učešću u zajedničkim vojnim akcijamaa na strani Islamske države ekstremista iz Islamskog pokreta Uzbekistana (zabranjenog u Rusiji – koje je promenilo ime u „Islamski pokret Turkistana“ postavši sličan pokretu Ujgura „Islamski pokret Istočnog Turkestana“ – takođe zabranjenom u Rusiji).
Strategija ovih grupa videu „Turkmenski koridor“ kao put u Kazahstan, a danas mogu da se aktiviraju ne samo u Kazahstanu i Uzbekistanu, već širom Centralne Azije. Naravno, postoji i mogućnost udruživanja u akcijama sa ujgurskim ekstremističkim grupama, koje su glavobolja i za Kinu i za Kazahstan.

Centri koji kontrolišu ove procese nalaze se ne samo u Londonu, već i u Hong Kongu, Kataru, Istanbulu, Dubaiju i drugim mestima vezanim za finansijere Sitija,  stvarne prestonice Globalne Britanije.

Artjom IGNATJEV, fondsk.ru

BONUS VIDEO: Ekskluzivno: Glas u Melburnu sa Srbima ispred Novakovog hotela

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR