Glas Javnosti

Klinički psiholog RADOMIR ČOLAKOVIĆ o drami NOVAKA ĐOKOVIĆA i srpskom inatu: Iz rata sa političarima izlazi mentalno jači!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković bio je zaražen kovidom 16. decembra 2021. godine, pre samo 23 dana, piše u dokumentima na osnovu kojih je dobio medicinsko izuzeće za ulazak u Australiju i koja su njegovi advokati priložili sudu federalne države Viktorija u Australiji.

Ovo bi moglo da pomogne najboljem srpskom teniseru da u ponedeljak pobedi na sudu.

Na sajtu Vlade Viktorije piše da teniseri mogu da dobiju izuzeće ukoliko su u poslednjih šest meseci preležali korona virus ili su bili zaraženi u trenutku kada su želeli da prime vakcinu protiv kovida. Novak je trenutno u migrantskom hotelu i čeka konačnu odluku suda, koji zaseda 10. januara.

radmilo-colakovic 

„Slučaj Nole“ za Glas javnosti komentariše klinički psiholog prof. dr Radomir Čolaković, redovni profesor Univerziteta Istočno Sarajevo i član Međunarodne istraživačke akademije nauka i umetnosti Beograd (MIANU) i navodi da je neshvatljivo da se Australija na takav neprimeren način odnosi prema najboljem sportisti na planeti Zemlji!

-U politici se dešava mnogo stvari na prelazu stare i nove godine i prosto nema sfere u koju nije prodrla destruktivna politička aktivnost protiv Srbije. Ništa nije slučajno niti postoji slučajnost! Ako ovaj slučaj analiziramo iz ugla političke psihologije u celini, možemo da zaključimo da je prožet određenim političkim silnicama. Takva rigidnost je prilično sumnjiva, a eskstremna primena zakona nam govori da se on tumači na pogrešan način i da je zakon iznad ljudi. Nisu ljudi stvoreni radi zakona, nego obrnuto i zato se u primeni zakona treba odnositi fleksibilnije bez obzira kome se sudi, jer je u pitanju ljudsko biće sa svim svojim specifičnostima. Novak je sportista, specifičnog psihološkog i sportskog profila. Najbolji je na planeti, pa ga često upoređuju sa Teslom - dokazanim genijem. Podvrgut je posebnom režimu ishrane, treningu, a ako gledamo po rezultatima koje je postigao u sportu izgleda kao čovek sa druge planete, a pritom je dokazani humanista i fer plej igrač - kaže dr Čolaković i ističe da Novak, njegova porodica, kao i njegovi navijači sa svih kontinenata prolaze kroz izvesnu psihološku dramu, sa elementima visoke psihotraumatizacije.

- Novaku je dosta puta, iz njegove zemlje, zamereno zašto je podržavao i ponekad aplaudirao, recimo, hrvatskim sportistima i njihovim rezultatima zbog toga što njegova zemlja Srbija i Hrvatska nisu u sjajnim političkim odnosima. Ali, Nole je bio i ostao vrhunski sportista i veliki čovek, čestitog morala. Upravo ovih dana vidimo da Hrvatska javnost to nije zaboravila. Iz Hrvatske su upućeni zdravorazumski apeli podrške srpskom sportisti i osude na račun australijskog suda - navodi naš sagovornik i dodaje da je ubeđen da će Novak posle ove drame biti psihički još stabilniji.

-Pojedinci i pored traumatizacije, kao u ovom slučaju, znaju zbog svog specifičnog sklopa ljudske prirode da izađi mentalno jači. Kada posrću, mogu da se podižu u hodu i da imaju snage da ustanu kada padnu. Na pitanje kakav će Nole izaći iz ove traume i kako će se to odraziti na njegovu igru, mogu da odgovorim da će u čoveku, sa ovih prostora, pored ostalog, proraditi i inat. U Noletovom slučaju, inat će biti dodatno gorivo, motiv da postigne vrhunske rezultate. Inat je kompleks dobrih i loših ljudskijh osobina. Inat je karakteristika kolektivnog super ega naroda sa Balkana. Inače, narodi sa Balkana se teško odriču inata kao starih, čađavih sulandara,  što neko slikovito reče „starog smederevca“. Inat je u krvi ovih naroda. Očekujem da će u sportu, a što je itekako neophodno, kao u svakom viteškom nadigravanju, izaći „naoštren“  i ispoljiti još veći intenzitet konstruktivne agresivnosti – poručuje na kraju dr Čolaković, ubeđen u trijumf našeg Noleta.

Radomir Čolaković

BONUS VIDEO: 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP