Glas Javnosti

SEDAM MILIONA LJUDI UMRLO A NIKOM NIŠTA: Kina je znala, Bela kuća ćutala

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kineski naučnici znali su genetski sastav SARS-CoV-2, virusa koji sje izazvao pandemiju, dve nedelje pre nego što su ove informacije podelili sa ostatkom sveta.

To je navedeno u najnovijem izveštaju Komiteta za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Sjedinjenih Država, u kom se istče I da je takvo ponašanje Kine koštalo svet ključnog vremena za pripremu odbrane od pandemije.

Dalje se naglašava da je ćutanje kineskih naučnika pogoršalo uticaj virusa i broj smrtnih slučajeva, koji je do 31. decembra premašio 7 miliona.


Njuzvik navodi da je istragu o koronavirus naredio sam predsednik SAD Džo Bajden, ubrzo nakon što je preuzeo dužnost 2021. godine, a istraga je uključivala i vezu sa Institutom za virusologiju u Vuhanu, u kom se nalazi laboratorija nivoa 4 biološke bezbednosti.

Podseća se i da je prošle godine Bajden potpisao zakon koji je od državnih organa zahtevao da skinu tajnost i podele obaveštajne podatke o ovoj potencijalnoj vezi s javnošću.

Najnovije otkriće, inače obelodanjeno u sredu, sugeriše da su kineske vlasti mapirale genom virusa pune dve nedelje pre nego što su ga objavile, i tri nedelje pre nego što su javno potvrdile prenos sa čoveka na čoveka.

Dokumenti koje je objavio Komitet za energetiku i trgovinu pokazali su da je virusna sekvenca u posedu jednog naučnika iz Pekinga skoro identična onoj koju je kasnije objavila kineska vlada.

Peking je saopštio da je objavio genetsku sekvencu virusa čim je dešifrovan.

Prethodnu sekvencu je virusolog Lili Ren, istraživač sa Instituta za biologiju patogena pri Kineskoj akademiji medicinskih nauka — institucije koja je povezana sa Komunističkom partijom Kine (KPK), dostavila bazi podataka genetskih sekvenci Nacionalnog instituta za zdravlje GenBank.

Međutim, taj Institut je 31. decembra 2019. obavestio Ren da njenom podnesku nedostaju određene potrebne tehničke informacije i da će biti obrisan ako ti podaci ne budu dostavljeni.


Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga potvrdilo je da je Renov genom identičan onom koji je podelio Kineski centar za kontrolu bolesti 11. januara 2020. godine, navodi se u saopštenju za javnost.

“Ovo značajno otkriće dodatno naglašava zašto ne možemo da verujemo nijednoj od takozvanih ‘činjenica’ ili podataka koje je obezbedila KPK i dovodi u ozbiljno pitanje legitimnost bilo koje naučne teorije zasnovane na takvim informacijama,” navodi se u saopštenju američkog komiteta.

Članovi odbora rekli su da su Bela kuća i američko Ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga pokušavali da blokiraju njihovu istragu o poreklu virusa.

Bajdenova administracija je “opstruisala i odlagala istrage Kongresa o poreklu SARS-CoV-2, odbijala je da proizvede ovu sekvencu više od sedam meseci i pustila je Komitetu tek nakon što je komitet zapretio da će objaviti sekvencu, “, navodi se u saopštenju.


Glas javnosti/ M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR