Glas Javnosti

RFZO nova lista lekova ima čak 22 inovativna leka

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Na novoj listi se nalazi 55 novih lekova, od kojih su 22 inovativni, među kojim su 16 za bolesti za koje dosad nisu postojali.

Novi inovativni lekovi koji su se našli na listi koju je prošle nedelje odobrila Vlada Srbije biće na raspolaganju najtežim pacijentima, u bolnicama i apotekama, tokom maja, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Fond je u fazi raspisivanja javnih nabavki koje traju dva meseca, a na novoj listi se nalazi 55 novih lekova, od kojih su 22 inovativni, među kojim su 16 za bolesti za koje dosad nisu postojali.


"Od 22 inovativna leka čak 17 je za onkološke pacijente. Maksimalno se ulaže u lekove, ali i u specifične lekove za retke bolesti", rekla je direktorka RFZO na Kopaonik biznis forumu, te dodala da izdvaja onkološke pacijente zato što smo svedoci epidemije malignih bolesti, i što znamo da je širenje epidemije, nažalost, najavljeno do 2030. godine.

Direktorka RFZO je za RTS istakla da je zahvaljujući ulaganju u lekove i medicinsku opremu 18 mamografa stiglo u bolnice u Srbiji, dok se očekuje da uskoro još dve magnetne rezonance budu stavljene u funkciju.

Napomenula je da su se ranije lekovi za multiplu sklerozu davali u samo šest bolnica, a sada će biti na raspolaganju u 22, za kolorektalni karcinom u osam a sada u 29, a za karcinom dojke umesto u dosadašnjih pet sada u 31 ustanovi.

Takođe, RFZO radi na povećanju broja zdravstvenih ustanova u kojima će se davati lekovi za hematološka oboljenja i psorijazu.

Govoreći o borbi protiv raka, Sanja Radojević Škodrić je rekla da su za to, kao i prevenciju i ranu dijagnostiku, potrebni savremena oprema i lekovi i bolnički kapaciteti.


"Prevencija je nešto što je najskuplje u zdravstvu za šta su se u Srbiji sada stekli uslovi", rekla je direktorka RFZO.

Ukazala je na to da će se intenzivno raditi na ravnomernoj pokrivenosti stručnim kadrom u celoj Srbiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR