Glas Javnosti

Studenti žele nazad u Srbiju, ali i platu od 1.400 evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Istraživanje koje je su sproveli sajt "Startuj Infostud" i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu uz podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije pokazalo je da čak 81 odsto studenata iz Srbije koji su na školovanju u inostranstvu želi da se vrati u svoju zemlju.

Čak 81 odsto studenata iz Srbije koji su na školovanju u inostranstvu želi da se vrati u svoju zemlju, a minimalna plata za koju žele da rade je 166.000 dinara, odnosno oko 1.400 evra, pokazalo je istraživanje koje je su sproveli sajt "Startuj Infostud" i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu uz podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije.

Ispitivani su stavovi studenata koji se trenutno školuju van granica zemlje, a u anketi je učestvovalo više od 1.100 ispitanika.

Oko  57 odsto anketiranih studenata upisano je na osnovne studije, dok je 27 odsto ispitanika na masteru, a 16 odsto na doktorskim i specijalističkim
studijama.


"Podatak da 81 odsto studenata ima nameru da se vrati u Srbiju ukazuje na snažan emotivni i porodični faktor koji igra ulogu u njihovoj odluci o povratku. Čak 70 odsto ispitanika ističe porodične razloge kao ključni motiv za povratak, dok 23 odsto naglašava da je jedan od faktora koji utiče na odluku o povratku jeste zapošljavanje u svojoj zemlji. Ostalih 7 posto ispitanika, navodi razne faktore poput obrazovanja, patriotizma i tradicije", navodi Marko Vučetić, PR menadžer "Startuj Infostud".

Kada je reč o minimalnoj plati koja bi bila prihvatljiva za rad u Srbiji, tri petine studenata bi radilo za do dve prosečne plate (do 166.000 dinara), dok svaki peti ispitanik ne bi prihvatio platu manju od tri prosečne zarade (do 249.000 dinara).

"Interesantno je napomenuti da 16 odsto studenata očekuje platu iznad
tri prosečne zarade, odnosno veđu od 250.000 dinara, dok bi šest odsto radilo za prosečnu platu od oko 83.000 dinara", navodi Vučetić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR