Glas Javnosti

IZVEŠTAJ IZ BATUTA: Raste broj obolelih od morbila u Srbiji

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da su zaključno sa 6. martom ukupno registrovana 32 slučaja morbila.

Na teritoriji Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22. februara, registrovano je 27 slučajeva morbila, od kojih su 23 potvrđena u laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a četiri obolele osobe su porodični kontakti laboratorijski potvrđenog slučaja.

Među obolelima je sedmoro dece od jedne do pet godina, od kojih je šestoro nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, devet nevakcinisanih osoba od osam do 25 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i devet osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.


Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

Male boginje potvrđene su kod jedne osobe stare 46 godina sa teritorije Novog Sada koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom, zatim kod deteta iz Stare Pazove, koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano, kod trinaestomesečne nevakcinisane bebe iz Severnobanatskog okruga, kod osobe uzrasta 41 godinu iz Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom.

Morbile su potvrđene i kod оsоbе uzrаstа 36 gоdinа sа tеritоriје Vаljеvа, nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа, koja ima upalu plućа.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prošle godine registrovano je 50 slučajeva morbila u Srbiji, od kojih je većina (94 odsto) bila nevakcinisana.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR