Glas Javnosti

DA LI NAM PRETI JOŠ JEDNA EPIDEMIJA: Morbile za decu opasnije od korone!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iz Udruženja pedijatara Srbije stiže upozorenje da zbog smanjenog broja vakcinisane dece tokom korona virusa postoji pretnja da se razvije nova pandemija - pandemija morbila.

Oni su izrazili svoju zabrinutost, jer ova zdravstvena kriza može da ugrozi živote dece u većoj meri nego kovid 19.
 
 Udruženje pedijatara Srbije ističe i ovog puta da deca, što se mnogih aspekata odrastanja tiče već jesu, a potencijalnom epidemijom morbila, i što se žrtava tiče - mogu postati najveća "kolateralna" šteta kovid 19 pandemije.

- Poslednji podaci kojima se na teritoriji Srbije raspolaže pokazuju da je stopa obavezne vakcinacije protiv morbila u Srbiji opala za 25 do 30 odsto, a verovatno je da je ovaj pad obuhvata vakcinacijom i veći. U tom smislu postoji ozbiljan rizik da nakon, ili, izvesno, ako se ovaj trend nastavi, i tokom epidemije kovid 19 imamo epidemiju bolesti poput morbila. Ovo bi bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke uopšte u Srbiji, i nedopustiva regresija. Od brojki podsećamo na činjenicu da je, zahvaljujući vakcinaciji broj smrti u svetu usled morbila, od 2000 – 2018. godine globalno smanjen za 73 odsto. Vakcina protiv morbila prevenirala je, u tom periodu, 23, 2 miliona smrti dece u svetu podaci Svetske zdravstve organizacije - navodi se u saopštenju Udruženja pedijatara Srbije.

Iako je u Srbiji i dalje prisutna epidemija korona virusa, imunizacija je jednostavna i svima dostupna.. Njome se može na duži period zaustaviti epidemija. Ona predstavlja jedini način da se naša deca zaštite od još jedne opasne bolesti. 

Morbili su visoko kontagiozna (zarazna) bolest i svaki obuhvat vakcinacijom manji od 95 odsto je veliki rizik za izbijanje epidemije. Upravo zato se apeluje na roditelje da ne odlažu redovnu imunizaciju dece.

Usled smanjenih kontakata zbog kovid 19 pandemije i smanjena je i cirkulacijom svih uzročnika zaraznih bolesti. Ipak, dužina trajanja pandemije i  smanjenjem broja vakcinisane dece, dovodi do novog rizika od oboljevanja. Naročitu opasnost predstavlja otvaranje vrtića i škola u punom obimu.

- Aktuelno smanjenje obuhvata vakcinacijom posledica je, manjim delom objektivnih okolnosti i smanjene dostupnosti preventivne zdravstvene zaštite u pojedinim delovima sistema, ali i nedovoljne informisanosti i straha roditelja od odlaska u domove zdravlja i delovanja antivakcinalnog lobija - kaže prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Imajući u vidu da je stopa imunizacije bila u opadanju i poslednjih nekoliko godina pre aktuelne pandemije, stanje je blizu  alarmantnog, kako ga je označila i Svetska zdravstvena organizacija, pa dete koje se rodi danas ima svega 20 odsto šansi da do svoje pete godine primi sve globalno preporučene vakcine. Oklevanje sa vakcinacijom Svetska zdravstvena organizacija svrstala je među 10 najvećih pretnji javnom zdravlju.
 
Udruženje pedijatara Srbije se početkom februara ove godine pridružilo akciji Evropske pedijatrijska akademije i u tom smislu i ovim upozorenjem apeluje na nastavak i poboljšanje postotka obavezne vakcinacije u Republici Srbiji.

- Udruženje pedijatara Srbije snažno zagovara kontinuitet vakcinalne rutine i u vreme kovid pandemije, podstiče pedijatre da zastupaju naučno proverene i nedvosmislene stavove o koristima vakcinacije, apeluje na roditelje da ne oklevaju sa obaveznom imunizacijom i zalaže se za nultu toleranciju prema antivakcinalnim stavovima - navodi se u saopštenju ovog Udruženja.

(Glas javnosti/Novosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR