Glas Javnosti

KINESKA METROPOLA ZAKLJUČANA : "Pod ključem" više od 20 miliona ljudi

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineska metropola Čengdu će zbog korona virusa u četvrtak uveče uvesti sveobuhvatnu blokadu širom grada, zatvarajući preduzeća, kao i 21 milion stanovnika u svoje domove.

Svim stanovnicima glavnog grada provincije Sečuan, na jugozapadu Kine, naređeno je da ostanu kod kuće posle 18 časova u četvrtak, osim ukoliko idu na obavezno testiranje na kovid.

Domaćinstva mogu da pošalju jednu osobu u kupovinu namirnica jednom dnevno sa negativnim testom, a stanovnici sa hitnim zahtevima, kao što je traženje lekara, podležu odobrenju komšijske komisije.

Sva preduzeća su zatvorena osim supermarketa, apoteka i bolnica. Obedovanje u restoranima je takođe zabranjeno, a biće dozvoljeno da se preuzme hrana za poneti.


Kina je jedno od poslednjih mesta u svetu koje još uvek primenjuje stroge "nulte kovid" mere, koje se oslanjaju na sveobuhvatni digitalni nadzor, masovno testiranje, opsežne karantine i brza zaključavanja.

Strategija se suočava sa rastućim izazovima veoma zarazne varijante Omikrona, a mnogi delovi zemlje su podložni stalnim zatvaranjima i svakodnevnim testiranjima.


Beskrajna ograničenja su preokrenula svakodnevni život i zadala težak udarac ekonomiji. U julu je nezaposlenost mladih u Kini dostigla rekordan nivo, a svaki peti mladi stanovnik nema posao prenosi Telegraf

Čengdu je u sredu prijavio 156 slučajeva kovida, čime je ukupan broj slučajeva povećan na više od 700 tokom protekle nedelje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR