Glas Javnosti

Dr Tiodorović o situaciji sa koronavirusom u Srbiji: Obolelih je sve veći broj

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiološka situacija u Srbiji je nesigurna sa tendencijom da pređe u nepovoljnu, kaže epidemiolog Tiodorović. Ističe da je primetan porast broja zaraženih među mališanima, pogotovo u školskom i predškolskom uzrastu.

Pred prestojeću jesen i početak nove školske godine nema mesta panici i strahu, ali ima oprezu i ozbiljnom pristupu, kaže epidemiolog prof. dr Branislav Tidorović govoreći o situaciji sa koronavirusom u Srbiji.

Opšta epidemiološka situacija je, kaže, nesigurna, a imamo i tri elementa koja stanje vode u nepovoljno.

- Pre svega vidimo da i kod dece beležimo povećanje broja zaraženih kovidom, pogotovo kod vrlo male dece, a kod najmlađih registrujemo čak i teže kliničke slike. Među zaraženima je mnogo i najstarijih, pogotovo teških hroničnih bolesnika i nevakcinisanih. Takođe, registruje se i povećan broj preminulih, među kojima su najviše upravo stare, nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane osobe – navodi Tiodorović za „Novo jutro“.

Nada se da ćemo narednih dana učiniti sve da se broj zaraženih koronavirusom smanji.

- Rizik jednak nuli u prirodi ne postoji, ali postoji mogućnost da smanjimo rizik. Prema tome, oni koji nisu primili treću, odnosno četvrtu dozu, prvenstveno starije osobe sa hroničnim oboljenjima, to bi trebalo da učine. Vakcine koje imamo delimično štite i od podsojeva, pa možemo očekivati da će se oboleli spasiti od teških hroničnih slika ili respiratora – kaže dr Tiodorović.

Početak školske godine se odlaže za sedam dana?!

Dr Tiodorović izjavio je danas za "Politiku" da će se za desetak dana videti kakva je epidemijska situacija, pa će možda medicinski deo kriznog štaba predložiti odlaganje početka školske godine za sedam dana. On je dodao da postoji i predlog da se odeljenja sa 30 učenika podele na dva dela. Odluku o tome kako će funkcionisati škole doneće Krizni štab i prosvetni radnici.

Kada je reč o polasku dece u školu, Tiodorović kaže da, prema podacima u poslednjih sedam dana, deca školskog i predškolskog uzrasta najmanje su zastupljena u strukturi obolelih i, po svemu sudeći, poseduju prirodni imunitet.

- Ima puno onih koji se šetaju, rade, na odmorima su ili se vraćaju, imaju blage simptome koronavirusa, a ne testiraju se. Zato treba računati da je broj onih koji su zaraženi barem pet ili šest puta veći od registrovanog. Apelujem na takve ljude da, u kontaktu sa starijima od sebe, drže fizičku distancu i da nose masku u zatvorenom prostoru – rekao je dr Tiodorović - preneo pink.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR