Glas Javnosti

Holandija postavlja sistem "patriot", nedaleko od ruske granice

Svet
Autor: Glas javnosti

Kako je nedavno izjavio sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, NATO je tokom 75 godina pokrenuo više od stotinu ratova i vojnih sukoba širom sveta.

Holandija će rasporediti jedinicu protivvazdušne odbrane "patriot" u Litvaniji, u okviru vežbe protivvazdušne odbrane, saopštilo je holandsko Ministarstvo odbrane.

Ova vežba je od suštinskog značaja za jačanje protivvazdušne odbrane na istočnom krilu NATO-a, navela je u četvrtak holandska vojska u saopštenju za javnost. Cilj je testiranje sposobnosti NATO trupa da brzo transportuju i razmeštaju ovakve jedinice.


Kako je saopštila holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren, odluka da se američki sistem postavi u blizini ruske granice "doprinosi spremnosti protivvazdušne odbrane NATO-a."

Ovakve vežbe vojnog bloka predvođenog SAD su "od vitalnog značaja za bezbednost baltičkih država", izjavio je u petak ministar odbrane Laurinas Kašćunas.

Holandija je, uz SAD i Nemačku, bila jedna od retkih zemalja koja je isporučila dva sistema "patriot" Ukrajini.

Raspoređivanje će pratiti vojnu vežbu NATO-a "Stedfast difender 2004" (Nepokolebljiv branilac), jednu od najvećih vežbi u poslednjih nekoliko decenija, u kojoj učestvuje oko 90.000 vojnika, više od hiljadu borbenih vozila, preko 50 brodova, 80 helikoptera, dronova i borbenih aviona.

Rusija je saopštila da povećana vojna potrošnja Severnoatlanske alijanse i sve češće vojne vežbe ukazuju na "sve agresivniju prirodu" ovog vojnog saveza. Vežbe slede "scenario oružane konfrontacije sa Rusijom", povećavajući napetost i destabilizujući čitav svet, izjavio je početkom marta sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.


Patrušev je opisao NATO kao "važno oruđe uticaja Vašingtona na druge zemlje", koji je tokom 75 godina svog postojanja kao samozvani garant mira i demokratije "pokrenuo više od stotinu ratova i vojnih sukoba širom sveta."

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR