Glas Javnosti

DOSTA JE BILO! Konačno lepe vesti: Srpske bolnice IZLAZE IZ KOVID REŽIMA!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović najavio je da će u narednih nekoliko dana sve opšte bolnice u Srbiji polako izlaziti iz kovid režima.

Sazdanović je objasnio da je i dalje visok procenat zaražavanja na dnevnom nivou, od 12 do 15 odsto, ali da je mali broj hospitalizovanih zbog omikrona.

- Trenutno su njihovi kapaciteti zauzeti između 15 i 18 odsto, a jako dobra vest je da sve druge ustanove kao što su univerzitetski klinički centri u Kragujevcu i Nišu, polako izlaze iz kovida. Njihovi kapaciteti su zauzeti od šest do osam odsto - rekao je Sazdanović, a preneo Sputnjik.

Takođe je objasnio i da opšte bolnice koje su se bavile kovid pacijentima sada imaju manji broj zaraženih, kao i da se u narednim danima očekuje da polako izađu iz ovog režimarada kako bi mogle da se posvete non-kovid pacijentima, pre svega onkološkim bolesnicima.

- Zaključak je da je ovaj talas definitivno prošao i potpuno smo spremni za neki novi eventualni talas novog soja kovida 19. Naša sledeća ambicija je da se fokusiramo na naš uobičajeni posao, a pacijenti sa hroničnim nezaraznim bolestima poput srčanih, pulmoloških pacijenata, ponovo će naći svoja mesta u našim ambulantama.


Sazdanović takođe napominje da se u ovom trenutku ne može znati da li će se pojaviti novi soj kovida, ali naglašava procenu Svetske zdravstvene organizacije da će se novi sojevi koji se budu pojavili, biti manje infektivni, odnosno stvaraće lakše kliničke slike.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR