Glas Javnosti

SMANJUJE SMRTNOST ILI NE: Evo koliko je EFIKASNA druga BUSTER DOZA FAJZEROVE vakcine protiv kovida

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nova izraelska studija otkriva koliko je zapravo efikasna druga buster doza Fajzerove vakcine protiv koronavirusa.

Kod starijih Izraelaca koji su primili i drugu buster dozu Fajzerove vakcine protiv kovida, uočena je 78 posto niža stopa smrtnosti od posledica te bolesti u odnosu na one koji su vakcinisani samo jednim "busterom", pokazala je nova izraelska studija čije zaključke, prenosi Novosti.

Klalit helt servisez (Clalit Health Services), najveći pružalac zdravstvenih usluga u Izraelu saopštio je da je u studiji koja je trajala 40 dana učestvovalo više od pola miliona ljudi starih od 60 do 100 godina.



Oko 58 posto učesnika studije dobilo je i drugu buster dozu vakcine protiv kovida (dve osnovne i dve dodatne doze). Ostali su primili samo jednu buster dozu.

Naučnici su u prvoj grupi evidentirali 92 smrtna slučaja, a u drugoj, manjoj - 232 smrtna ishoda.

Naš zaključak je da drugi buster spasava živote, rekao je Ronen Arbel, naučnik sa Klalit i Šapir koledža.



Rezultati izraelske studije još nisu dobili recenziju a u istraživanju nisu učestvovali pacijenti koji su primili konkurentsko Modernino cepivo ni oni koji su uzimali oralnu antikovid terapiju.

Izraelski zdravstveni zvaničnici od početka pandemije objavili su brojne studije o efikasnosti vakcina protiv kovida. Te studije su bile vrlo korisne i uticale su na donošenje odluka i kreiranje zdravstvenih politika u ostalim zemljama sveta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR