Glas Javnosti

UPALJEN ALARM! Posle maski, preti nova nestašica neophodna u borbi protiv korone

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U 2022. godini bi moglo doći do nestašice jedne do dve milijarde špriceva potrebnih za davanje vakcina protiv kovida-19, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Svetska zdravstvena organizacija ističe da bi to takođe moglo da utiče na rutinske imunizacije i ugrozi bezbednost igala.

Nacionalne zdravstvene vlasti bi unapred trebalo da planiraju svoje potrebe kako bi izbegle "gomilanje, paničnu kupovinu i vrstu situacije" viđenu na početku pandemije sa nedostatkom lične zaštitne opreme, izjavila je ekspertkinja SZO Liza Hedman.

Nestašica bi, kako dodaje, mogla dovesti do kašnjenja u rutinskim vakcinacijama, posebno za decu, a takođe bi mogla podstaći nebezbednu ponovnu upotrebu špriceva i igala, posebno u siromašnijim zemljama. Globalno je dato oko 6,8 milijardi vakcina protiv kovida 19, što je skoro dvaput više od broja rutinskih vakcina, izjavila je Liza Hedman, uporedivši to sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od oko 6 milijardi špriceva za imunizaciju godišnje.

"To znači da bi se svet mogao suočiti sa nedostatkom do dve milijarde špriceva sledeće godine", izjavila je Liza Hedman.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR