Glas Javnosti

ULAZITE U STATISTIKU ALI BEZ SERTIFIKATA! Ko se na koronu testirao privatno nema validnu zelenu propusnicu

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od početka godine do danas korona virusom je bilo zaraženo više od 330.000 ljudi.

Epidemija korona virusa otkrila nam je mnoge nemogućnosti, pa se tako pacijentima otvaraju bolovanja u domovima zdravlja na osnovu pozitivnog testa na koronu koji je urađen kod privatnika, ali ti isti ljudi ne mogu da dobiju digitalni zeleni sertifikat na osnovu tog rezultata, odnosno na osnovu toga da su preležali bolest.

Kao pozitivni evidentirani su u Institutu Batut i Ministarstvu zdravlja, ali nemaju validni zeleni kovid sertifikat koji izdaje eUprava, ukoliko prethodno nisu primili i buster dozu vakcine, jer ti podaci nisu uneseni i u njihovu bazu podataka, piše N1.


Ovi građani, iako su preležali kovid-19 neće moći da putuju ili da borave, na primer, u restoranu ili kafiću posle 20 časova, jer njihov zeleni kovid sertifikat nije validan.

Pre nekoliko meseci Udruženje privatnih laboratorija tražilo je sastanak sa predstavnicima Batuta, ali i Ministarstva zdravlja. Ministar Lončar ih nije primio, ali jeste direktorka Batuta.

"Rekla je da će se ubrzati procedura implementaciije privatnih zdravstvenih ustanova u ovaj informacioni sistem u koji se slivaju svi podaci. Od tada mi nismo dobili nikakvo obaveštenje, ispunjavamo sve njihove zahteve, šaljemo spiskove svakodnevno, direktnu vezu nemamo i ne znamo da li se to unosi", kaže Mirjana Sarkić.

Praksa je do sad pokazala da građani koji su ovoj situaciji, treba da urade test na prisustvo antitela u nekoj državnoj laboratoriji da bi imali validan zeleni kovid sertifikat, ali nevolja tu ne prestaje. Taj podatak važi samo u Srbiji i samo tri meseca, nakon toga biće potrebno izdvojiti novac za novo testiranje, a na koncu svega evropski zeleni sertifikat takav test na antitela ne prepoznaje.

BONUS VIDEO: Profesor Ratko Ristić o korupciji u našim institucijama

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od čitalac u 30.01.2022 11:28:07 h
     0 
Ministar Lončar “po definiciji” ne reaguje na bilo kakve molbe ili primedbe, očigledno je ovlastio svoj kabinet da sve upite osoba čija imena nisu “zvučna” odbace klikom na “delete”.