Glas Javnosti

U kovid-bolnicama se očekuje povećanje broja hospitalizacija

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Smrtnost opada, a broj novih infekcija virusom korona ostao je na istom nivou.

To pokazuje novi epidemiološki presek Svetske zdravstvene organizacije za prethodnu nedelju: sa više od 14.000 smrtnih slučajeva usled kovida za sedam dana u celom svetu, to je pad u odnosu na sedmicu ranije za devet odsto. Istovremeno je prijavljeno sedam miliona novih slučajeva infekcije.

U Srbiji je smrtnost od kovida 0,75 odsto, pa iako smo prethodnih dana registrovali dvocifrene brojeve umrlih, epidemiolozi ne veruju da će u ovom talasu doći do bitnije promene u mortalitetu, i da sigurno nećemo dostići crni rekord od 7. novembra 2021. godine, kada je preminulo 69 ljudi. Trenutno se malo smrti, iako se evidentiraju kao moratalitet usled kovida, direktno može vezati za infekciju, jer umiru uglavnom oni koji su zbog drugih bolesti već bili životno ugroženi.

U najvećoj kovid-bolnici, u Batajnici, od ukupno 240 hospitalizovanih, 14 je na respiratorima.

- Svi hospitalizovani imaju srednje tešku kliničku sliku, ne zbog kovida, već zbog drugih brojnih i teških pridruženih bolesti - kaže za "Novosti" direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević. - Mahom se radi o bolesnicima starijim od 80 godina.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da ga u ovom talasu epidemije korona virusa brinu brojevi preminulih, iako je dnevni maksimum bio 17.

- Kovid u ovom talasu posebno pogađa starije od 60 godina koji imaju pridružene bolesti, za koje se preporučuje primanje četvrte doze vakcine protiv virusa korona. Pratićemo na dnevnom nivou, zdravstveni sistem je spreman da odgovori na sve izazove. Treba biti oprezan i treba zamoliti građane da se vakcinišu - kaže Đerlek.

Sve kovid-bolnice još rade sa ispod 50 odsto kapaciteta.

- Broj otpusta i prijema poslednjih nedelju dana je ujednačen i iznosi oko 30 - kaže doktorka Adžić Vukičević. - Rast broja inficiranih na dnevnom nivou, koji se očekuje, dovešće i do povećenog broja hospitalizovanih, ali sada radimo u osam jedinica poluintenzivnog i jednoj jedinici intenzivnog lečenja. 

Iako je sezona odmora i u zdravstvu, dr Adžić Vukičević kaže da u Batajnici imaju sasvim dovoljno lekara i medicinskih sestara:

- Uglavnom su to zaposleni iz UKCS, mada smo ove nedelje dobili pojačanje u srednjem medicinskom kadru iz beogradskih kliničko-bolničkih centara i nekoliko specijalista. Uvek imamo spremnu najmanje jednu ili dve kompletne ekipe lekara i sestara za nova odeljenja ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije. Trenutno je u Batajnici 220 medicinskih sestara i 182 lekara, od kojih su 140 mladi lekari i oko 40 specijalista. I zdravstveni radnici se razbolevaju od kovida, ali se za nedelju dana vraćaju na posao.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR