Glas Javnosti

NOVI SIMPTOM OMIKRONA KRIJE SE U USTIMA : Stručnjaci otkrili kako da prepoznate

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Jedno istraživanje izdvojilo je određeni osećaj koji bi mogao da prethodi svim drugim simptomima i što bi moglo da nam pomogne da infekciju odmah idetifikujemo

Kovid-19 je najpoznatiji po simptomima kao što su kašalj i temperatura, ali jedan simptom može da se pojavi u ustima i ukaže na infekciju.

Sigurno ste svi nekada osetili osećaj suvih usta kada ste samo želei da popijete neko osvežavajuće piće. Istraživački rad objavljen u časopisu "Future Virology" navodi da bi ovaj osećaj takođe mogao da bude simptom kovida-19.

Osećaj suvoće usta ili kserostomija predstavlja stanje u kojem dolazi do smanjenog lučenja pljuvačke, a ovaj simptom prijavljen je u 60 odsto slučajeva koje su istraživači posmatrali prenosi Telegraf


Tim je svakodnevno pratio hospitalizovane pacijente sa kovidom koji su bili u bolnici za infektivne bolesti u Iranu. Prema prikupljenim nalazima osećaj suvih usta bio je rani simptom koji se pojavio čak dan ili dva pre drugih jasnijih simptoma korona virusa.

Istraživački tim veruje da bi kserostomija mogla da pomogne da se kovid otkrije i pre pojave ostalih simptoma. Mogao bi da se koristi za ranu dijagnozu, kao i za sprečavanje prenošenja bolesti.

Treba uzeti u obzir da suva usta mogu da budu pokazatelj i nekih drugih problema, pa kao izolovan simptom ne može sa sigurnošću da ukaže na kovid infekciju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR