Glas Javnosti

U KANDŽAMA PANDEMIJE! Verovali ili ne, prošle godine u Srbiji registrovane čak 282 epidemije

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Srbija je u "kandžama" epidemije korona virusa od marta 2020. godine, a verovali ili ne, u našoj zemlji su u toku prošle godine registrovane čak 282 epidemije zaraznih bolesti, od kojih je uzročnik u 232 bio upravo kovid 19, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčešće su registrovane epidemije sa vazdušno-kapljičnim i kontaktnim putem prenošenja uzročnika, sa učešćem od 75,5 odsto, a zatim vazdušno-kapljične epidemije sa učešćem od 12,4 odsto u odnosu na sve registrovane epidemije u 2020. godini. U 2020. godini najčešći uzročnik epidemija bio je SARS-CoV-2 koji je potvrđen u 232 epidemije - navodi se u ovoj publikaciji.


Komisija za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid 19 utvrdila da je 10.356 građana koji su preminuli imalo simptome korone ili bilo u kontaktu sa osobom koja je bila pozitivna.

Od kovida 19 preminulo je 8,9 odsto od ukupnog broja preminulih. Više je preminulih muškaraca - 11 odsto, nego žena 6,6 odsto - podaci su godišnjaka "Batuta".

U ovom dokumentu prvi put je objavljena i starosna struktura preminulih koji se dovode u vezu sa koronom, a iz nje se vidi da među umrlima ima i četvoro dece do 4 godine, od koje su dvoje novorođenčad.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR