Glas Javnosti

STRUKA SE OGLASILA: Vakcinacija protiv kovida u trudnoći značajna za NOVOROĐENČAD

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Vakcinacija trudnica protiv koronavirusa može da pomogne u sprečavanju hospitalizacija novorođenčadi zbog kovida-19, posebno ako su buduće majke primile vakcinu kasnije u trudnoći, pokazalo je novo američko istraživanje.

Otkriće baca svetlo na pitanje da li se prednosti vakcinacije tokom trudnoće odnose i na odojčad koja bi bila premlada da prime vakcinu.

Naučnici nekoliko pedijatrijskih bolnica i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proučavali su decu mlađu od šest meseci između jula 2021. i januara 2022. godine, piše N1.Studija je analizirala podatke 379 hospitalizovanih odojčadi - 176 sa kovidom-19 i 203 koja su primljena zbog drugih problema.

Utvrđeno je da su vakcine protiv kovida-19 bile efikasne 61 odsto u sprečavanju hospitalizacija dece čije su majke bile vakcinisane tokom trudnoće.Ta zaštita porasla je na 80 odsto kada su majke bile vakcinisane od 21. nedelje trudnoće, pa nadalje do 14 dana pre porođaja. Efikasnost vakcinacija pala je na 32 odsto za bebe čije su majke vakcinisane ranije tokom trudnoće.

Autori studije upozorili su da procene efikasnosti vakcina ranije u trudnoći treba tumačiti s oprezom zbog male veličine uzorka."Želimo da obezbedimo zaštitu za mamu i za novorođenče. To bi učinili tako što bi trudnica, ako to poželi,  bila vakcinisana", rekla je Dana Minej-Delman iz CDC.

Trudnice su pod povećanim rizikom od teškog oblika kovida-19, a zaraza kovidom tokom trudnoće može da povećati rizik od prevremenog porođaja, mrtvorođenosti i drugih mogućih komplikacija u trudnoći, prema CDC.CDC preporučuje da se žene koje su trudne ili doje, ili sada pokušavaju da zatrudne ili bi mogle da zatrudne u budućnosti, redovno vakcinišu  u skladu s važećim preporukama.

Prethodne studije su pokazale da vakcinacija protiv koronavirusa tokom trudnoće nije bila povezana sa prevremenim porođajem ili nedovoljnom telesnom težinom novorođenčadi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR